LIPANJSKI LJETNI KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM U LABINU

Od razgleda starog grada do fešte za Petrovu


Od utorka, 12. lipnja, pa sve do 11. rujna, svakog utorka u 21.30 sati kreće besplatan vođeni razgled starog grada Labina uz vodiča odjevenog u svečanu rudarsku odjeću koji će gostima ispričati sve o slavnoj Labinskoj republici i pobuni rudara.

Vodičkinje odjevene u haljine božice Sentone, labinske zaštitnice putnika, povest će turiste u doba Liburna, kroz srednjovjekovne tajne i legende plemićkih palača kao što je barokna palača Battiala-Lazzarini u kojoj se nalazi Narodni muzej s replikom rudnika u svojim temeljima. Upoznat će ih i s uzbudljivim životom labinskog protestantskog teologa Matije Vlačića Ilirika, najbližeg suradnika reformatora Martina Luthera. Završetak obilaska je u 23 sata uz degustaciju autohtonih labinskih proizvoda u Art gastro galeriji u palači Negri. Razgled je besplatan i odvija se na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Svakog petka sajam u Rapcu

Na rabačkoj rivi od 15. lipnja svakoga petka od 20 do 23 sata održavat će se "Istarski lifestyle", sajam domaćih rukotvorina, delicija, gastronomskih i poljoprivrednih proizvoda. Posjetitelji će moći degustirati i odabrati svjetski nagrađivana maslinova ulja i labinska vina, mesne delicije – istarski pršut, kobasice, zarebnjak, domaće sokove i džemove, kozje sireve. Opustit će ih glazbeni evergreeni uživo i zanosni mirise proizvodi od lavande. Nudit će se i originalno ručno pravljeni suveniri, a mogu se upoznati i s tradicijom izrade keramike i dogovoriti posjet manufakturi keramike Merania u Labinu i Raši.

Tradicionalni Ljetni karneval u Rapcu ponovno će rasplesati rabačku rivu i šetnice. Domaćin je labinska karnevalska skupina "Labinjonska kompanija domoća folšarija" koja 16. lipnja od 19 sati predvodi međunarodnu povorku maškara ispred hotela u uvali Maslinica. Uz limenu glazbu, puhače, bubnjeve i harmonike vesela povorka će proći rabačkom šetnicom do rive gdje će skupine predstaviti svoje maske, zabavne točke i plesne koreografije. Nakon predstavljanja slijedi ples pod maskama do dugo u noć.

Lipanjska događanja zaključiti će Petrova

Lipanjska događanja zaključiti će 30. lipnja tradicionalna pučka fešta za Petrovu u starom gradu Labinu. Tom se feštom tradicionalno obilježava blagdan Svetog Petra i Pavla i početak ljeta. Od davnina najduži dani u godini bili su idealni za održavanje samonja ili sajma na kojem su se prodavali domaći proizvodi s Labinštine i drugih krajeva Istre. Uspješna trgovina uvijek se zaključila uz vino i zabavu, a Petrova je bila poznata i kao sajam na kojem su domaći mladići od putujućih zlatara i filigrana kupovali zaručničko prstenje svojim djevojkama.

Fešta počinje u 20 sati uz nastupe folkloraša, mladih labinskih pjevačkih nada, nastup Maura Staraja i koncert zvijezde večeri Dražena Zečića. U 22 sata počinje svečano otvorenje 16. Labin Art Republike, središnje ljetne kulturne manifestacije istočne Istre, spuštanjem zastave LAR-a s balkona Narodnog muzeja. Slavlje se nastavlja dugo u noć uz glazbu uživo kod popularne Špine. U sklopu otvaranja Labin Art Republike započinje i "Klasično ljeto u Labinu". Tokom srpnja i kolovoza posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom i bogatom programu klasične glazbe koji započinje koncertom ansambla Alisios Camerata - Mia Elezović (klavir), Davorin Brozić (klarinet), Vlatka Peljhan (violina, viola) i Alja Mandič (violončelo). Svi koncerti održavaju se u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u starom grada Labinu u 21 sat. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom