BOGAT PROGRAM

OD 23.VELJAČE DO 8. OŽUJKA Obilježava se 99. obljetnica Labinske republike

| Autor: Branko BIOČIĆ

Labinština će od 23. veljače do 8. ožujka obilježavati 99. obljetnicu Labinske republike. Naime, od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine Labinska republika bila je kratkotrajna samouprava koje je nastala za vrijeme rudarske pobune na području Labina. Ti događaji ostavili su neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek te je to jedan od najznačajnijih povijesnih događaja Istarskog poluotoka. 

Rudarska tragedija

Obilježavanje Labinske republike započinje u nedjelju, 23. veljače Judo turnirom "Labinska republika" u Sportskom centru "Franko Mileta", a u utorak, 25. veljače na istom mjestu održat će se i izbor sportaša Grada Labina za 2019. godinu. Djeci osnovnih škola predstavit će se društvena igra "Kroz Europu putovima rudara" izrađena u okviru projekta MINHER (Mining heritage). U Općini Raša 28. veljače održat će se komemoracija povodom jubilarne 80. obljetnice rudarske tragedije. Obilježavanje rudarske tragedije započet će svetom misom u crkvi Svete Barbare i nastaviti se komemoracijom na centralnom trgu te stručnim skupom "Rudnik - pogled u budućnost" u Centru za posjetitelje Arsia. U petak, 28. veljače u Gradskoj galeriji Labin u 18 sati otvara se izložba "I poslije života, život" labinskih pokojnih umjetnika Quintina Bassanija, Mate Čvrljaka, Josipa Diminića, Krešimira Farkaša, Beti Kranjčević, Jasne Maretić, Orlanda Mohorovića, Renata Percana i Sanje Švrljuga.

DKC Lamparna pripremit će izložbu "Foto Ex tempore 2018. Industrijska baština Labinštine" u subotu 29. veljače. Istoga dana, u Sportskom centru "Franko Mileta" održat će se koncert Tomislava Bralića i klape Intrade pod pokroviteljstvom Grada Labina. Nedjelja ujutro namijenjena je pješacima i rekreativcima. U organizaciji Grada Labina i Planinarskog društva Skitaci priprema se pješačenje Kovarskim putovima. Ove godine Grad Labin je u suradnji s udrugom Istra Inspirit odlučio obogatiti pješačenje kroz interaktivnu izvedbu storytellingom po punktovima i dočarati posjetiteljima drugačiji Labin, kroz oživljavanje industrijske baštine. Istovremeno, u Lamparni će se održavati Svečana akademija Grada Labina i općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja. 

Spomenik rudaru borcu

Nakon završetka pješačenja i svečane akademije organizirat će se druženje za građane uz kovarsku marendu i zajedničko fotografiranje ispod šohta dronom iz zraka, a kojim će se obilježiti i službeni završetak radova na rudarskom šohtu.

Potom se 1. ožujka u 19 sati otvara obnovljeno Malo kazalište Circolo održavanjem kazališne predstave "Jalta, Jalta" u izvedbi obitelji Surian. Na sam Dan rudara polaganjem vijenaca na spomenicima rudarima i komemoracijom na Krvovoj placi obilježit će se najznačajniji dan rudarske povijesti. Klub studenata Istre u Zagrebu "Mate Balota" organizirat će umjetničke radionice na temu rudarenja u okviru svoga programa Kultutorak 3. ožujka. Obilježavanje završava 8. ožujka u Sportskom centru "Franko Mileta" održavanjem rukometnog turnira Labinska republika. U obilježavanje su se uključili i labinski restorani Velo kafe, Kvarner, Due Fratelli, konoba Dišpet i Bukaleta i pizzerije Napoli i Pineta s ponudom kovarskih jelovnika. U okviru obilježavanja osvijetlit će se spomenik rudaru borcu u centru grada.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum