NAKON KAMENJAKA, NA POMOLU JE JOŠ JEDNA AFERA

NOVA ISTRAGA U MEDULINU: Općinska tvrtka Buža pod istragom zbog pronevjere novca?

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Predmet istrage su određene radnje vezane uz usluge koje Buža pruža pri upravljanju lučkim područjem (M. MIJOŠEK)

Sve je krenulo nakon što je direktor Aleksander Vojak proveo internu kontrolu i utvrdio određene nepravilnosti. Odmah je sve prijavio policiji i izvidi su u tijeku. Nadam se da će policija brzo okončati istragu i utvrditi što se zapravo dogodilo, kazao je medulinski načelnik Goran Buić

Afera koja je zadnjih mjeseci potresala Javnu ustanovu Kamenjak čiji je osnivač Općina Medulin još se nije ni stišala, a na pomolu je nova istraga u još jednom općinskom poduzeću. Ovog puta radi se o poduzeću Buža koja se, između ostalog, bavi naplatom parkiranja, a jedna od ključnih djelatnosti joj je upravljanje lučkim područjem. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu Općine Medulin.

Da je Buža pod lupom policije potvrdio je direktor te jedini član Uprave tvrtke Aleksander Vojak.

- Ne bih ništa govorio jer su izvidi u tijeku. Ne mogu ništa komentirati jer sam na policiji potpisao izjavu o tajnosti, kazao nam je Vojak.

Glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović potvrdila je da je pulska policija zaprimila prijavu koja se odnosi na određene nezakonitosti u radu općinskog poduzeća te da je u tijeku provođenje izvida. Iz policije više detalja nisu mogli otkriti. No, kako neslužbeno doznajmo, predmet istrage je pronevjera. Navodno se istražuju protuzakonite radnje za koje postoji sumnja da su ih počinili pojedini djelatnici koji su zloupotrijebili svoj položaj i nanijeli materijalnu štetu općinskoj tvrtki. Koliko njih je obuhvaćeno istragom, za što se konkretno terete te koliku su financijsku štetu počinili, zasad još nitko ne otkriva.

Prijavio direktor

Načelniku Medulina Goran Buiću u zadnje vrijeme nije lako. Osim istrage u Kamenjaku, ali i optužbi da je smijenjenoj ravnateljici JU Kamenjak Maji Šarić nudio posao u Općini, sada je na redu još jedna općinska tvrtka za čije se pojedine djelatnike sumnja da su provodili protuzakonite radnje. Zanimljivo je da rad i poslovanje Buže kontrolira Nadzorni odbor na čijem se čelu nalazi Matija Medica, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća JU Kamenjak.

Medulinski načelnik potvrđuje da je novu istragu inicirao direktor Buže Aleksander Vojak.

- Točno je da se provodi istraga, a sve je krenulo nakon što je direktor Vojak proveo internu kontrolu i utvrdio određene nepravilnosti. Odmah je sve prijavio policiji i izvidi su u tijeku. Nadam se da će policija brzo okončati istragu i utvrditi što se zapravo dogodilo, kaže Buić.

S obzirom na istrage i uplitanje policije koja je očito čest gost u Medulinu, načelnika smo pitali kako komentira da se ponovno u tvrtki u vlasništvu Općine događaju određene protuzakonite radnje i što to zapravo govori o poslovanju općinskih poduzeća. On kaže da istrage samo pokazuje da u općinskim tvrtkama funkcionira pravna država.

- Ako netko samo pokuša nešto protuzakonito, to se neće stavljati pod tepih. Prema svakom kršenju i nepoštivanju zakona imamo nulti prag tolerancije! Ponavljam, direktor je pokrenuo istragu i drago mi je da je to učinio kako bi se sve eventualne nepravilnosti što prije otklonile i riješile, kategoričan je Buić.

Tvrtka Buža ima četvero zaposlenih, od kojih ih troje radi na određeno vrijeme, a jedan djelatnik je zaposlen na neodređeno. Na svojim službenim stranicama navedeno je da tijekom turističke sezone tvrtka zapošljava 20 sezonskih radnika. Zasad je nepoznato jesu li predmet istrage sezonci ili stalni zaposlenici.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater