prognoza vremena

VIDEO/"BIJELI BOŽIĆ U ISTRI" U Pazinu tuča, u Poreču pijavica. Vremenske (ne)prilike na Poluotoku do daljnjeg. Stiže bura, no na početku tjedna preokret

| Autor: Glas Istre
foto Monika Radovan

foto Monika Radovan


Nakon iznimno tople noći i jutra kada je bilo i sunčanih razdoblja, poslijepodne se atmosfera naglo destabilizirala, a oko Pazina javila se i grmljavina. Razvoj sustava podsjećao je na kasno proljeće i ljeto, što je neobično za najhladniji dio godine, no s obzirom na ekstremnu toplinu nije nas iznenadilo, piše večeras Istramet.

Tučonosni sustav koji se razvio točno iznad grada Pazina u samo nekoliko minuta zabijelio je grad, a tuča je promjenjivim intenzitetom padala pola sata. Tuča je donijela pravu ledenu “idilu”, stoga je Pazin jedini u Istri imao “bijeli Božić”.

Pala je i obilnija kiša, a naravno najveće količine zabilježene su u Pazinu. Meteorološka postaja Kolodvorska izmjerila je čak 25 mm oborina u kraćem vremenskom roku.

Istovremeno (oko 14:30 h) na moru kod Poreča se javila poveća pijavica, a tuče je u sklopu daljnje destabilizacije atmosfere nedugo zatim bilo i na Umaštini. Sat vremena kasnije na jugu Istre istočno od Pule razvio se snažan grmljavinski sustav koji je vrlo vjerojatno lokalno donio obilnu tuču.

Vrlo turbulentno vrijeme na sam Božić nije zaobišlo ni gorje gdje je kiša naglo okrenula na snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.

Vikend će obilježiti pretežno sunčano i hladno zimsko vrijeme, u subotu i vrlo vjetrovito s olujnim udarima bure. No prava zima neće dugo potrajati, već u ponedjeljak stiže nova vrlo izražena južina s kišom. (P.R./IM).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini