UTRKA ZA GOSTIMA

Nijemcu smeta što do njegovog stola sjedi Talijan, a Austrijancu što mu je preblizu Slovenac. Svima njima SMETAJU DOMAĆI UGOSTITELJI KOJI IH POSLUŽUJU BEZ ZAŠTITE!

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
ilustracija

Nakon što je proteklog vikenda u Rovinju boravilo, za ovo vrijeme i situaciju odličnih, šest i pol tisuća gostiju, na dnevni red praćenja situacije oko koronavirusa koji se, usput govoreći, u svijetu nije smirio (ali je stjecajem savjesnog i odgovornog činjenja i pristupanja novonastalim okolnostima Istri dovelo do proglašavanja Poluotoka korona free zonom), dogodilo se to da nam upravo gosti iz, virusom i stopom mortaliteta znatno jače pogođenih zemalja, prigovaraju na ponašanju, odnosno ležernosti s kojom pristupamo mjerama opreza i (samo)zašite.

Najviše primjedbi rovinjskih gostiju bilježi Turistička zajednica gdje oni, dolazeći po informacije i brošure, izlijevaju svoju žuč i nezadovoljstvo. Telegrafskim rječnikom, Nijemcu smeta što do njegovog stola sjedi Talijan, a Austrijancu što mu je preblizu Slovenac u trgovini. Svima njima zajedno smeta domaći ugostitelj/trgovac koji ih poslužuje bez zaštite! Jednima nosi kavu i sok, od drugih naplaćuje i to sve u istom tiru!

Domaći opušteni, a gosti u strahu

- Primjedba je puno, i previše. Naime, gosti nam dolaze iz zemalja s lošijim epidemiološkim situacijama nego što je kod nas, gdje su naučeni na daleko strože mjere zaštite - maske, rukavice, dezificijense kao i na poštivanje socijalne distance. S druge strane, primjećuju da smo se mi kao domaćini, i bez obzira na dobru epidemiološku situaciju, previše oslobodili nesvjesni toga da nam upravo sada, dolaskom stranih gostiju prijeti opasnost, kaže Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja. Ona pojašnjava da je u Rovinj stiglo najviše turista iz Austrije, Njemačke i Italije te da bi nam, na žalost, vrlo vjerojatno, upravo iz tih zemalja, mogla biti importirana bolest, koja bi nam svima mogla zagorčati život i upropastiti turističku sezonu, ukoliko naglo otpustimo kočnice i prestanemo biti na oprezu.

Primjećujemo da je zanimljivo da o takvom scenariju više razmišljaju strani gosti više nego mi, a Sapač veli da je to nekako i logično.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater