MEDULIN

NATJECANJE VATROGASNIH EKIPA: Marčanski DVD-ovci i višnjanske vatrogaskinje osvojili prvo mjesto

| Autor: Asim ČABARAVDIĆ
Organizator  je bio DVD Medulin

Organizator je bio DVD Medulin


U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Medulin, proteklog je vikenda održano 18. vatrogasno natjecanje Medulin 2021. Natjecalo se 14 ekipa iz Hrvatske i Slovenije, 12 u muškoj i dvije u ženskoj konkurenciji.IlustracijaIlustracija

U muškoj konkurenciji pobijedila je ekipa DVD općine Marčana, JVP Opatija je osvojila drugo mjesto, dok je treće mjesto zauzela ekipa DVD-a Pula-Pola. Na ovogodišnjem natjecanju u ženskoj konkurenciji najbolja je bila ekipa DVD-a Plamen Višnjan, a drugo mjesto pripalo je DVD-u Tuhelj. Valja podsjetiti da su vatrogaskinje DVD-a Marčana dva puta bile najbolje (2018. i 2019. godine), a ove je godine to uspjelo i muškoj ekipi.

Ekipe sastavljene od po četiri člana/članice, terenskim su vozilima morale zadanom trasom, na određenim mjestima (Vintijan, Banjole, Pomer i Medulin), izvoditi pet raznolikih vježbi spasilačkih intervencija: gašenje požara pjenom, spašavanje utopljenika, izvlačenje unesrećene osobe iz vozila, gašenje požara pomoću plutajuće pumpe te vježbe na poligonu. Ukupni plasman ekipa predstavlja zbroj vremena vožnje i ostvarenog vremena izvođenja pet vježbi.

Natjecanje je otvorio medulinski načelnik Ivan Kirac, koji je sudionicima poželio ugodan boravaka u općini Medulin te istaknuo značaj ovakvog okupljanja i natjecanja za redovne aktivnosti vatrogasaca i vatrogaskinja.  

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je kazao da je došlo vrijeme za organiziranje i održavanje ovakvih vatrogasnih natjecanja uz poštivanje svih mjera Stožera civilne zaštite Istarske županije i Stožera RH. Kozlevac je podvukao da nam je nesretna korona itekako promijenila život, ali požari, nesreće svih vrsta, klimatske promjene, ugrožavanje ljudi, životinja i imovine nisu nestali i ništa se na tom planu nije promijenilo. Vatrogasci i dalje moraju obavljati svoje plemenite zadaće. Ovakva natjecanja omogućavaju da se ljudi upoznaju i zbliže što je itekako važno za obavljanje vatrogasnih aktivnosti, kazao je Kozlevac.

- Premda smo zbog korone imali manje ekipa od uobičajenog broja, natjecanje je u svakom pogledu bilo vrlo uspješno. Vježbe su bile dosta zahtjevne, ali na sreću nitko se nije povrijedio. Jako nam je drago da su se natjecale i tri ekipe iz Slovenije iz koje obično sudjeluje više ekipa, no korona je učinila svoje. Nadamo se i vjerujemo da će na narednom natjecanju sudjelovati znatno veći broju ekipa, poručio je prvi čovjek medulinskih vatrogasaca.

Pokrovitelji ove tradicionalne vatrogasne manifestacije bili su Općina Medulin, Područna vatrogasna zajednice Pula i Vatrogasna zajednica Istarske županije.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini