ŽMINJ

Nagrađena kolekcija Viber "naljepnica": SIMPLY THE BEST TREĆI PUT STIGAO U ŽMINJ

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
TZ Žminj

TZ Žminj


Godišnja nagrada za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu Simply the best po treći put je stigla u Žminj: ovaj put nagrađena je kolekcija stickera (popularnih "naljepnica") kojima se na jednoj od najpopularnijih komunikacijskih mreža, Viberu, kroz kratke uzrečice i sličice promoviraju tradicionalne vrijednosti Žminja te njegova baština i turistička ponuda.

Nagradom Simply the best, koju zajedno dodjeljuju krovna Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia, žminjski Viber stickeri nagrađeni su u kategoriji "Novi projekti u turizmu", a na svečanoj dodjeli u Selcu nagradu je iz ruku predsjednika UHPA-e Tomislava Faina primio načelnik općine Žminj Željko Plavčić.

Si za plies?

Nagrade se odnose na postignuća i projekte u turizmu iz 2020. godine, a žminjski su Viber stickeri nastali uoči lanjskih božićno-novogodišnjih blagdana, kako bi se u vrijeme u vrijeme otežanih komunikacija među ljudima u pandemijskim uvjetima njihova online komunikacija oplemenila veseljem, pozitivnim porukama i toplim emocijama. "Ukoliko želite nekoga pozvati na kavu, iskazati ljubav, čestitati Božić ili Novu godinu napravite to s Viber žminjskim naljepnicama", poručila je tada Turistička zajednica općine Žminj.

Naljepnice je kreirao tim na čelu s dizajnericom Tinom Erman Popović, a na dvadeset žminjskih stickera koliko ih je dostupno preko Vibera simpatično se i duhovito prezentiraju elementi i žminjske baštine i žminjske svakodnevice, kao što su tradicijska nošnja i roženice, žminjsko kafe, pršut, sir i kobasice, makaruni, crkva sv. Mihovila, Kula, harmonike, biciklizam i drugo. Posebna draž ovih žminjskih stickera je u kratkim tekstualnim porukama na žminjskome govoru, inače zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru na popisu UNESCO-a, pa se tako njima poručuje: "Gremo za Žminj", "Si za plies?", "Ćemo zasos?", "Nu, pasaj", "Ti si moja ruožica", "Danas pašta", i niz drugih istovremeno svakodnevnih i svevremenskih poruka.

Nagrada Private toursu

Priznanje za stickere nije jedina ovogodišnja nagrada Simply the best povezana sa Žminjem: u kategoriji "Suradnja s lokalnom zajednicom na unapređenju turističke ponude" nagrađena je i agencija Private tours iz Zagreba za organizaciju tečaja za interpretatore baštine koji je održan upravo u Žminju 2020. godine. Dosada je Žminj dobio nagrade Simply the best za 2017. godinu u kategoriji "Inovativni projekti u turizmu" za seriju manifestacija inspiriranih lokalnim običajima (Istarski festival pašte, Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Bartulja i druge); te za 2018. godinu u kategoriji "Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja" za manifestaciju "Armonike Zad kaštela". Treća žminjska nagrada Simply the best potvrda je da se u ovoj općini i u djelatnostima njezine Turističke zajednice turistički razvoj promišlja kreativno, ali uvijek s čvrstim osloncem na lokalnu baštinu i kroz suradnju s lokalnom zajednicom.

- Drago mi je da su naši projekti prepoznati i cijenjeni od stručnjaka u turizmu. To nam daje poticaj da se nastavimo truditi kako bi zadovoljili zahtjevima i potrebama suvremenog tržišta. Žminjski govor uistinu je poseban te ga treba očuvati, njegovati i koristiti u svakodnevnom životu kroz nove kanale, kazala je direktorica TZ Lenka Šajina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater