HRVATSKI DANI BIODINAMIKE

NADSTANDARD EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI: Tražimo onu nišu turista više platežne moći koji žele vrhunsku kvalitetu hrane, vina i kozmetike

Nama u Istri je cilj da imamo što više proizvođača i ekoloških, a s obzirom je nadstandard ekološkoj proizvodnji biodinamička, voljeli bi da i njih bude u budućnosti što više, izjavio je resorni županijski pročelnik Ezio Pinzan

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Mladen Jakopović, Dijana Posavec, Mladen Rožanić (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Mladen Jakopović, Dijana Posavec, Mladen Rožanić (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Centar dr. Rudolfa Steinera, referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj, već nekoliko godina uspješno surađuje s istarskim poljoprivrednim proizvođačima zainteresiranim za ovakvu vrstu uzgoja, a uz podršku Istarske županije i Ministarstva poljoprivrede, organizirao je okrugli stol koji je u sklopu 2. Hrvatskih dana biodinamike održan u Design hotelu Roxanich u Motovunu.

Prijelaz na certifikat Demeter

- Biodinamika predstavlja nadstandard samoj ekološkoj proizvodnji. Spoj turizma, koji je vrhunski i s kojim se kao zemlja ponosimo, i proizvodnje hrane po biodinamičkim principima koja dodaje jednu ekstra dodanu kvalitetu, nešto je čemu se Hrvatska mora usmjeriti. Naravno da, kao što sama hrvatska Vlada naglašava, tražimo onu nišu turista koji su možda više platežne moći, a takvi traže i tu vrhunsku kvalitetu hrane, vina i kozmetike, naglasila je Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera te dodala kako je u Hrvatskoj trenutno nekoliko proizvođača koji su u prijelazu na certifikat Demeter, a koji jamči da je proizvod dobiven po visokim načelima biodinamičke proizvodnje i prerade.

Začetnik biodinamičkih načela je dr. Rudolf Steiner, rođen upravo u Međimurju u Donjem Kraljevcu gdje je i sjedište istoimenog Centra. Biodinamičku poljoprivredu kao koncept održivog gospodarenja koja prati prirodne ritmove dr. Steiner predstavio je svijetu na predavanjima u Koblerwitzu 1924. godine. Biodinamička poljoprivredna proizvodnja zapravo je holistički pristup poljoprivredi i poštuje načelo: "jedno gospodarstvo - jedan organizam", a temeljni rad u biodinamici je stvaranje humusa i revitalizacija tla.

Istra i sjever Hrvatske, tri sjeverne županije, naglasio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, primjeri su dobre prakse i streme prema tome da se na malim poljoprivrednim površinama kojih u ovim dijelovima Hrvatske zapravo i najviše ima, dobije što veća dodana vrijednost i što veća kvaliteta. Biodinamička proizvodnja i vrhunski turizam idu ruku pod ruku, to je ono prema čemu stremi ova centralna Europa jer ipak centar biodinamike su Švicarska, Austrija i južni dijelovi Njemačke, Slovenija, sjeverni dijelovi Italije i sjeverozapadni dio Hrvatske.

Kompletan i zatvoren ciklus

- Drugo izdanje Hrvatskih dana biodinamike održano je u vinariji Roxanich iz jednostavnog razloga jer je od samog početka vinarenja to definitivno naša orijentacija, prema načelima biodinamike. Briga kako za nas same, za ljude koji konzumiraju naša vina, tako i za okoliš. U pravom smislu riječi jedan suživot, jedan kompletan zatvoren ciklus. To je naša filozofija i u hotelu i u vinariji Roxanich, to je ono što živimo, smatramo to ispravnim putem. Stoga smo zajedno s Centrom dr. Rudolfa Steinera započeli i s edukacijama za istarske poljoprivrednike, ne samo za vinare i vinogradare nego općenito za poljoprivrednike, za pripremu Steinerovih preparata i svega što upućuje ljude, barem dio, prema poljoprivredi koja nam je i zacrtana europskim razvojnim planovima čak djelomično i samim zakonima, izjavio je vinar Mladen Rožanić.

Zadovoljstvo što je Centar dr. Rudolfa Steinera 2. Hrvatske dane biodinamike odlučio organizirati u Istri izrazio je i Ezio Pinzan, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu.

- To znači da smo učvrstili dugogodišnje kontakte koje imamo i mi kao Istarska županija, ali što je važnije i naši poljoprivrednici, naši ekološki proizvođači koji se žele preorijentirati na biodinamičku proizvodnju. Drago mi je da je okrugli stol održan u vinariji Roxanich jer ta vinarija proizvodi svoja vina po biodinamičkim principima, izuzetno je velika investicija u proizvodnju vina, u odležavanje vina, u samu tehnologiju tako da su svi sudionici okruglog stola imali priliku vidjeti kako izgleda jedan od najkompletnijih, najpotpunijih načina proizvodnje biodinamičkih vina. Vinarija Roxanich sva svoja vina proda na svjetskom tržištu, redovito restoranima koji imaju jednu, dvije ili tri Michelinove zvjezdice. Ljubitelji vina znaju zbog čega ta vina naručuju, zbog čega ih naravno i puno više plaćaju nego vina iz konvencionalne proizvodnje, naglasio je Pinzan.

U Istri 20 biodinamičkih proizvođača

Resorni županijski pročelnik imao je, kaže, priliku upoznati određeni broj biodinamičkih proizvođača, no nitko od njih nije certificiran za biodinamičku proizvodnju jer u Hrvatskoj još nema standarda ni kontrole za biodinamičku proizvodnju. Time se bavi samo Centar dr. Rudolfa Steinera i neki označavaju svoje proizvode da su proizvedeni po principu tog Centra koji se sada trudi postati certifikacijsko tijelo za biodinamičku proizvodnju.

- U Istri je dvadesetak biodinamičkih proizvođača, jedan od njih je oduvijek i vinarija Clai koja nije certificirana, i sada je prva koja je u postupku certifikacije certifikatom Demeter, najvišim svjetskim standardom za biodinamički proizvodnju. Demeter je zamišljen za malo veće proizvođače, jer kada se certificirate i platite certifikaciju koja je priznata u cijelom svijetu onda taj proizvod mora biti i dostupan na svjetskom tržištu, inače nema smisla. Mi sada očekujemo da će resorno ministarstvo prihvatiti Centar kao certifikacijsko tijelo, da će se, isto tako kao što je ekološka poljoprivreda, subvencionirati i biodinamička proizvodnja, da bude prihvaćena kao standard, da ima svoje poticaje, svoje kontrolno tijelo i onda bi to bili prihvatljivi troškovi certifikacije na nivou certifikacije ekološke proizvodnje. Nama u Istri je cilj da imamo što više i ekoloških proizvođača, a s obzirom je biodinamička nadstandard ekološkoj proizvodnji, voljeli bi da i njih bude u budućnosti što više, izjavio je Pinzan.

Okruglom stolu prisustvovali su i Sergej Stancich, Demeter International Italija, Željko Prgomet, vodeći stručnjak za mediteranske kulture, Amalka Vukelić, HPK predsjednica Odbora za eko proizvodnju, preradu, cvjećarstvo, ljekovito bilje i medicinsko bilje, Snježana Jakopović, predsjednica LUNA udruge za ekološku i biodinamičku proizvodnju Varaždinske županije te ekološko-biodinamički poljoprivredni proizvođači iz Istre kao i drugih županija. Cilj dvodnevnog studijsko-edukacijskog putovanja bio je upoznavanje i povezivanje ekoloških i biodinamičkih proizvođača Hrvatske, a sudionici su obišli ekološku vinariju Kabola, razgledali vinariju Roxanich u Motovunu, obišli ekološku vinariju Clai, ekološku uljaru Chiavalon te ekološko kozarstvo Stanciju Kumparička.

Raste potražnja za biodinamičkim vinom

U posljednjem desetljeću biodinamički hektari u svijetu povećali su se za 57 posto s 1.800 novih poljoprivrednika. Iz godine u godinu raste i potražnja za biodinamičkim vinom tako da danas u 22 zemlje postoji više od tisuću biodinamičkih vinograda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini