UHLJEBISTAN

Načelnik Fažane Korać objašnjava Ferićev dodatni angažman u Općini. NA KLJUČNA PITANJA NIJE ODGOVORIO

| Autor: Marcello ROSANDA
Radomir Korać / Danijel Ferić (Snimio Milivoj Mijošek)

Radomir Korać / Danijel Ferić (Snimio Milivoj Mijošek)


Glas Istre je pisao o dodatnim angažmanima SDP-ovca Danijela Ferića u Općini Fažana, gdje je dobio 20.000 kuna za uslugu izrade proračuna.

Na naš upit o Ferićevim ostalim primanjima, u Komunalcu u kojem je direktor, Korać odgovara da se mjesečna bruto plaća direktora Komunalca izračunava primjenom koeficijenta 4,50 na osnovicu za obračuna plaće koja u bruto iznosu za radnike Komunalca iznosi 3.690 kuna, što bi množenjem izašlo 16.605 kuna bruto, naravno bez eventualnih dodataka. Korać pritom naglašava da Ferić u Komunalcu nema drugih primanja, te da mu je plaća manja od direktora komunalnih društava u Puli i u rangu je plaće pročelnika u Općini Fažana.

Kad je riječ o uvodno spomenutim ugovorima s Općinom, Korać pojašnjava da je Ferić temeljem ugovora o djelu obavljao stručne poslove na izradi izmjena i dopuna proračuna Općine Fažana za 2020. godinu, kao i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine za 2019. godinu, Odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u proračunu Općine za 2019. godinu, te Odluke o raspodjeli rezultata, kao i stručne poslove izrade dopuna proračuna Općine za 2020. godinu te izradu proračuna za 2021 s projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

- Za navedene poslove mu je isplaćeno ukupno 20 tisuća kuna. Radi se o višemjesečnom radu na izradi akata propisanih Zakonom o proračunu, u rokovima koje propisuje zakon i u vlastito slobodno vrijeme, kazao je Korać, i napomenuo da je za te poslove educiran veoma mali broj osoba, s obzirom na potrebna znanja u izradi proračuna te poznavanju proračunskih klasifikacija i ostalih zakonskih i podzakonskih propisa, kao i metodologije izrade proračuna.

Ferić ima veliko iskustvo u financijama, nastavlja Korać, navodeći da je bio i pročelnik za financije u Gradu Puli. On tvrdi da je Općina Fažana u više navrata raspisivala natječaj za pomoćnika pročelnika za financije, ali nažalost niti jedan kandidat nije imao potrebno znanje u izradi proračuna. Posljednji natječaj za prijam u službu pomoćnika pročelnika za proračun i financijske poslove je raspisan 24. kolovoza ove godine, podsjeća Korać.

Međutim, na pitanje jesu li to jedina Ferićeva primanja na temelju eventualnih usluga koje je pružao Općini, Korać nije odgovorio. Također, od načelnika smo zatražili i pojašnjenje o natječajima koji su provedeni, a na kojima je odabran Ferić, o tome koliko se ljudi prijavilo, koji su bili uvjeti i zašto je odabran baš Ferić. Odgovor je bio vrlo kratak. Korać je tek konstatirao da "niti jedan kandidat nije imao potrebno znanje u izradi proračuna".

Upitan može li nam potvrditi da nitko od zaposlenika Općine nije u stanju odraditi posao oko proračuna umjesto Ferića, uzevši u obzir da Općina ima dvije stručne suradnice za financije i računovodstvo, Korać nije odgovorio.

Pokušali smo odgovore dobiti i od samog Danijela Ferića ali se on, za razliku od ostalih političara, rijetko javlja na pozive novinara, pa često pokušaji dobivanja izjave ili komentara budu uzaludni. On, naime, na upite novinara odgovara eventualno mailom, i to kada mu tema i pitanja odgovaraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum