Održana sjednica Savjeta mladih

Mladi ZA Medulin: Povećati participaciju mladih u procesima donošenja odluka

| Autor: Portal Glas Istre

Članovi Savjeta mladih Općine Medulin održali su sjednicu na kojoj su raspravljali o izradi novog Lokalnog programa Općine Medulin i budućnim aktivnostima i projektima. Na sjednici su se planirale buduće aktivnosti, ali se raspravljalo i o projektu "Mladi ZA Medulin" kojeg je Općina Medulin prijavila na natječaj Erasmus+ - Ključna aktivnost 3 te očekuje rezultate tijekom travnja ili svibnja.

Savjet mladih Općine Medulin bio je jedan od prvih Savjeta u Hrvatskoj koji je još 2013. godine prepoznao potrebu donošenja strateškog dokumenta za mlade. Program je jednoglasno izglasalo i Općinsko vijeće, a s obzirom da sadašnji Lokalni program uključuje još 2020. godinu potrebno je već u ovoj godini pokrenuti izradu novog programa.

U suradnji s Općinom Medulin i Upravnim odjelom za EU projekte u veljači ove godine prijavljen je projekt pod nazivom "Mladi ZA Medulin - djeluj lokalno" na natječaj Erasmus+ - Ključna aktivnost 3. Prijavljeni projekt obuhvaća izradu novog Lokalnog programa za mlade Općine Medulin 2021.-2025., strukturirani dijalog mladih i donositelja odluka, fokus grupe s mladima u cilju izrade novog programa, ali i brojne okrugle stolove i druženja mladih i donositelja odluka: načelnika, zamjenika načelnika, članove Općinskog vijeća i pročelnika. Projekt obuhvaća sve mlade s područja općine Medulin, donositelje odluka, obrazovne ustanove, civilni sektor i youthworkere.

Ovim projektom Općina Medulin i Savjet mladih žele povećati participaciju mladih u procesima donošenja odluka, povezati i motivirati mlade da se uključe u lokalnu zajednicu te aktivno uključe u dijalog s donositeljima odluka te donijeti novi Lokalni program za mlade Općine Medulin 2021.-2025. uz istovremeno osvještavanje donositelja odluka o važnosti participacije mladih. Kroz ovaj projekt i njegove aktivnosti planira se organizirati niz radionica.

Svjesni činjenice da mladi nisu dovoljno uključeni u donošenje odluka na razini lokalne zajednice te mišljenja mladih da politika i političke stranke donose odluke i politike za mlade ovim projektom motivirat će mlade i donositelje odluka u zajednički angažman u cilju većeg uključivanja mladih u donošenje odluka te kreiranje Lokalnog programa čiji će sadržaj i ciljeve istaknuti upravo mladi.

S obzirom da je projekt tek prijavljen očekuju se rezultati natječaja, a Savjet mladih poručuje svim mladim - ukoliko projekt ne bude odabran za financiranje svejedno će se izraditi Lokalni program Općine Medulin 2021.-2025., ali iz proračuna Općine Medulin. Savjet mladih poziva sve mlade s područja općine Medulin da im se jave s idejama i prijedlozima za aktivnosti te najavljuje održavanje sastanka otvorenog tipa za sve mlade, kako bi zajedno kreirali buduće aktivnosti i raspravili teme za koje će se zalagati. (G.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of