Bavimo se i turizmom, u starogradskom jezgri Motovuna u pet apartmana ugošćujemo ljude iz cijelog svijeta. Za ovu avanturu smo se odlučili kao dodatnu ponudu gostima koje je to jako zanimalo. Oni koji odsjednu kod nas nekoliko dana, često se odluče poći s nama u lov na tartufe, a ponekad dolaze samo radi toga, priča Mirjana Kotiga
Lov na tartufe
Posjetili smo Motovun kako bismo otišli u lov na tartufe, a vodič nam je Miro Kotiga koji godinama traži tartufe po obroncima motovunskih brežuljaka. Baš smo izabrali dobar dan jer je noć prije malo kišilo, a tartuf voli vlagu, kišu, ali ne previše obilnu. Pokazalo se to kao ulov od tri tartufa u dva sata. Dva bijela i jedan crni.
Miro sa sobom vodi svoja dva psa, Belu i Lilu, vrlo dobroćudne i hiperaktivne pronalazačice tartufa. One ih nanjuše i onda Miro svojom posebnom lopaticom zvanom vanga nježno iskopa tartuf.
U dva sata tri tartufa
- Tartufi su zapravo vrsta gljiva koja raste ispod zemlje i koju nalazimo uz pomoć pasa koji su za to trenirani. Pas ima 800 tisuća puta jači osjet mirisa nego čovjek. Psu da bi naučio tražiti tartufe, treba nekoliko godina, a tek nakon pet godina dobijete dobrog lovačkog psa. Doduše nema pravila, priča nam Miro.
Hodamo Motovunskom šumom i objašnjava nam povijest branja tartufa, proceduru i ostale zanimljivosti vezane uz lov. Naime, crni tartuf je nježniji od bijelog i mora se jako paziti da kada pas nanjuši tartuf lovac bude u blizini, da ga pas ne bi oštetio. Psi aktivno i odano traže jer znaju da i njih čeka nagrada nakon ulova. Doduše, nekada se psi znaju zaustaviti i kod mjesta gdje su jako mali tartufi, a nekada iz zabave, mada su ovi Mirini vrlo poslušni i odani.
Na povratku iz lova dočekala nas je Mirina supruga Mirjana Kotiga koja će nam pripremiti naš ulov. Projekt je to ovog bračnog para iz Motovuna koji traje već desetak godina.
- Želimo pružiti jedinstvenu uslugu doživljaja destinacije koja sadrži lov na tartufe i kušanje hrane nakon nje. Svi proizvodi koje nudimo su naši. Tvrtku imamo već trideset godina. Vršimo otkup, preradu i prodaju tartufa i proizvoda od tartufa. Bavimo se i turizmom, u starogradskom jezgri Motovuna u pet apartmana ugošćujemo ljude iz cijelog svijeta. Za ovu avanturu smo se odlučili kao dodatnu ponudu gostima koje je to jako zanimalo. Često gosti ostaju nekoliko dana i odlaze na ovu avanturu, a ponekad dolaze samo zbog nje, priča nam Mirjana Kotiga.
Za predjelo ponuđena je salama i sir od tartufa te drugi pripravci od tartufa, što inače prodaju u svojoj trgovini Miro tartufi, u staroj jezgri Motovuna odakle se pruža fantastičan pogled na dolinu rijeke Mirne i okolicu. Gospođa Mirjana od našeg ulova pripremila je najbolju fritu iliti fritaju od tartufa koju smo ikada kušali. Stavila je maslac i maslinovo ulje kao bazu, nakon toga tartufatu, narezani tartuf pa tek onda jaja. Kada je frita bila gotova, dodala je parmezan i narezala još bijelog tartufa. Za desert su gosti kušali Ošo slastice iz Buzeta, bila je to kinder pingui torta prelivena medom, također iz tvrtke Miro tartufi.
Rapsodija za nepce
- Rapsodija za nepce. Cijela ova avantura je fantastična. Čekao sam tri tjedna da dođem na red. Radim u Ljubljani, inače sam iz Srbije i obožavam Istru. Toliko mi je zanimljivo u Sloveniji da sam jedan tjedan u Istri, a jedan u Srbiji, priča nam kroz smijeh Ljubomir Vidanović koji je u Motovun došao sam.
Bilo je tu i Engleza, Austrijanaca i Srba. Radi epidemioloških mjera Kotige ne žele velike grupe. Bračni par Alf i Betina Netek iz Austrije također su uživali u novom iskustvu.
- Sviđa nam se jako, zapravo sam iznenađen kako je teško naći tartufe. Mislio sam da je lakše. Treba imati jako puno strpljenja, a ovo je za mene vrlo posebno i nadasve lijepo iskustvo, kaže Alf, a supruga dodaje: "Baš razmišljam koliko bi mi trebalo vremena da pronađem kilogram bijelog tartufa koji obožavam. Doduše, svake godine dođemo dvaput u Motovun pa bismo mogli i početi."
Tartufarstvo je u Kotiga obiteljsko nasljeđe te mu stoga posvećuju toliko ljubavi i pažnje. Gosti se rado vraćaju, a Mirjana nam prepričava brojne dogodovštine.
- Vole nas Marokanci, Kinezi i Amerikanci. Mi dajemo sve od sebe da oni osjete koliko nam je stalo da im bude lijepo. Budimo realni, ovo su doživljaji koji se pamte, kaže Mirjana, a Miro dodaje: "Tartufarenje je naš prirodan način života i zbog toga naš posao obavljamo s lakoćom i puno ljubavi. U tome nam, naravno, pomaže i činjenica da mnogi koji ih jednom probaju, često ostaju vječni ljubitelji tartufa. Stoga mi jednostavno snabdijevamo ovim božanstvenim sastojkom one koji bez tartufa više ne mogu."