Posljednjih godina naša ulja nižu sjajne uspjehe, dokaz tome su zlata od New Yorka, Atene, Londona do Dubaija. Veliki je to uspjeh osvojiti tako vrijedna priznanja u jakoj konkurenciji svjetskih maslinovih ulja, pohvalio se Černeka
Dražen Černeka i nagrada na Dubai olive oil competitionu (Snimila Gordana Čalić Šverko)
"Tajna našeg uspjeha prvenstveno je u ljubavi prema maslinama, a onda i u optimalnom vremenu berbe, u preradi maslina najmodernijom tehnologijom u vlastitoj uljari Torkop, čuvanju ulja i u cjelogodišnjem radu u masliniku, težnji za novim usavršavanjima i znanjem", reći će sjevernoistarski maslinar Dražen Černeka iz malog sela Brnozi kod Sovinjaka čija je istarska bjelica na prestižnom svjetskom natjecanju Dubai olive oil competition 2021., u egzotičnom Dubaiju, upravo osvojila zlatnu medalju. Jedno je to od tri zlata koliko ih je iz Dubaija stiglo u Hrvatsku.
DubaiOOC održava se u čuvenoj Burj Khalifi dva puta godišnje, u veljači za ranu berbu, a u lipnju za sva ekstra djevičanska maslinova ulja. Članovi žirija koji dolaze iz cijelog svijeta, a ovom su prigodom analizirali čak 400 brendova iz 23 zemlje.
Odakle ideja da kvalitetu svoje istarske bjelice testiraju u Dubaiju pitamo supružnike Dražena i Sabinu koji kažu da već godinama sudjeluju na domaćim natjecanjima pa su odlučili okušati se i na svjetskim natjecanjima.
- Krenuli smo s Grčkom, gdje smo u Ateni, na Athena international olive oil competition, osvojili zlato za črnicu, nakon toga je u New Yorku zlatom ovjenčana istarska bjelica što nas je posebno obradovalo jer ipak je to najprestižnije i jedno od najzahtjevnijih natjecanja, i onda smo došli na ideju da pošaljemo uzorke maslinovog ulja u Dubai. Poslali smo ih u veljači, uslijedilo je testiranje, žiri je sastavljen od ocjenjivača iz cijelog svijeta i nedavno smo dobili informaciju da se naše ulje u Dubaiju okitilo zlatom. Sam postupak slanja uzoraka u tako udaljenu destinaciju nije kompliciran, ali je financijski nešto zahtjevniji, posebno za nas male proizvođače koji sve troškove snosimo sami, kažu uglas Dražen i Sabina.
I dok pehar iz Dubaija treba tek stići, onaj iz New Yorka već krasi kušaonu u Brnozima. Konačno, zlato na jednom od najvećih i najprestižnijih svjetskih natjecanja kvalitetnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja - New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), nije mala stvar. Oba su priznanja još jedna potvrda da su ekstra djevičanska maslinova ulja sa sjevera Istre vrhunske kvalitete.
- Posljednjih godina naša ulja nižu sjajne uspjehe, dokaz tome su zlata od New Yorka, Atene, Londona do Dubaija. Veliki je to uspjeh osvojiti tako vrijedna priznanja u jakoj konkurenciji svjetskih maslinovih ulja. Vrijedno je spomenuti i domaća natjecanja gdje smo također okrunjeni zlatom poput Festivala maslina u Zagrebu, natjecanja Oleum olivarum u Krasici, a uz to smo od samih početaka u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja "Flos Olei". Prezadovoljni smo. Ulažemo puno truda i doista je prekrasno dobiti takva priznanja za svoj trud, zadovoljan je Dražen Černeka, vlasnik Torkopa, obrta za poljoprivredu i građevinu.
U Torkopu proizvode tri monosortna ulja: istarsku bjelicu, istarsku črnicu i leccino i jedno višesortno ulje. Ulja prodaju na kućnom pragu u vlastitoj kušaonici, kao i u vlastitoj trgovini u Motovunu. Plasiraju ih i u vinoteke, restorane i hotele u Hrvatskoj. Manje količine maslinovih ulja izvoze, a u fokusu im je, kaže Dražen, kvaliteta, a ne kvantiteta.
Maslinara koji je ostao na djedovini i odlučio egzistenciju vezati za obiteljsku tradiciju, uz suprugu Sabinu podržavaju i sinovi, 11-godišnji Stefan i 8-godišnji Toni. Nada se da će i oni kada odrastu nastaviti njegovim stopama kao što i on nastavlja viziju svoga oca Sergia koji je prije dvadesetak godina otvorio vlastitu uljaru. Dražen ju je prije četiri godine modernizirao i povećao kapacitet prerade. Novo postrojenje za preradu maslina kapaciteta je gotovo dvije tone maslina na sat, temelji se na suvremenoj tehnologiji proizvodnje ulja centrifugalnim hladnim prešanjem. Vrijedno je gotovo milijun kuna, a nabavio ga je uz sufinanciranje iz EU fondova s obzirom na to da je projekt kandidirao na Program ruralnog razvoja, na operaciju 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima".
- Od trenutka berbe u maslinicima do ekstrakcije ulja prođe jako malo vremena. Maslinari dolaze gotovo iz cijele Istre preraditi masline, zlata osvajaju ne samo naša ulja već i drugih maslinara koji kod nas prerađuju masline, zadovoljan je Dražen.
Nakon očevog odlaska u mirovinu pustio je posao u jednoj buzetskoj firmi i 2018. godine preuzeo obiteljski obrt te se u cijelosti posvetio poljoprivredi. Obrađuje maslinike s oko 2.000 stabala maslina što vlastitih, što u najmu, na terasastim terenima lapora i pješčenjaka u rasponu od 200 do 280 metara nadmorske visine, na jednoj od najsjevernijih točki istarskog poluotoka na kojoj masline uspijevaju.
Ostvario je i europsku potporu za nabavu stroja za odvajanje koštica od komine. Komina se prije bacala kompletna, a sada se na kraju procesa iz nje odvajaju koštice koje su energent za peći za ogrjev. U uljari Torkop koriste ih za vlastite potrebe i za tržište.