traje još od 50-ih

ISTRA JE U HRVATSKOJ VODEĆE CARSTVO BESPRAVNE GRADNJE. Marko Martinčić: "Slovenci se odmah nakon Londonskog sporazuma počinju spuštati na ispražnjenu istarsku obalu"

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Marko Martinčić / Bespravna gradnja

Marko Martinčić / Bespravna gradnja


Istra je u Hrvatskoj vodeće carstvo bespravne gradnje. Unatoč dvama efikasno provedenim valovima legalizacije, od 2012. do 2018. godine, nastavlja se nezaustavljivo. To je, konačno, udružilo vodeće istarske političare, da se stane na kraj nezakonitoj gradnji i nepovratnoj devastaciji istarskog tla, poglavito priobalja. Zvuči pomalo čudno da se sada svim silama nastoji riješiti ovaj gorući problem jer se radi o štetnoj pojavi koja se kao misterij već desetljećima provlači gotovo nekažnjeno, stvarajući predrasude da je zbog izostanka nadzora i neefikasnosti lokalnih i državnih institucija to najbrži i najjeftiniji način stjecanja krova nad glavom ili vikendice, u šumarku, na poljoprivrednom zemljištu, pa čak i samoj obali mora.

Poznato je da se na Poluotoku divlja gradnja postepeno odvijala desetljećima, počevši nedugo nakon Drugog svjetskog rata. Prvi su se na to odvažili Slovenci, a tek znatno kasnije njihov primjer slijede domaći stanovnici, potom i stranci. No, da bismo razumjeli, ne nužno i opravdali slovensku "tihu okupaciju" naše obale, treba se vratiti u povijest ovih krajeva, prije svega Bujštine, kao pogranične općine gdje je divlja gradnja najbrojnija.

Pokušavamo ovaj društveni fenomen rasvijetliti kroz pedesetogodišnji vremeplov Marka Martinčića, bivšeg predsjednika Izvršnog vijeća Općine Buje (1982.-1986.) i prvog istarskog saborskog zastupnika u samostalnoj državi Hrvatskoj koji se vrlo otvoreno, kritički i aktivno u svoje doba protivio silovitoj i nezakonitoj ekspanziji Slovenaca po šumarcima i poljoprivrednom zemljištu Bujštine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter