U ORGANIZACIJI OPĆINSKOG TZ-a

MARČANSKA SMOTRA: Prikupljen 41 uzorak vina i 74 uzorka maslinovog ulja

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Predstavljanje maslinara i vinara Općine Marčana

Turistička zajednica Općine Marčana ove subote 15. veljače organizira 2. Smotru vina i maslinovog ulja Općine Marčana. Ovogodišnja smotra održat će se u subotu u 13 sati, u grijanom šatoru na školskom igralištu u Krnici.

Smotru će otvoriti pjesmom i plesom, uz nastup najmlađih iz predškolske ustanove Vrtuljak Marčana. Nakon toga nastavit će se program uz nastup KUD-ova Rakalj i Mate Balota iz Raklja s njihovom podružnicom najmlađih plesača iz Loborike.

Stručna predavanja

- Ove je godine prikupljeno više od 100 uzoraka vina i ulja. Za 41 uzorak vina kemijsku analizu obavila je tvrtka MI-KOM iz Pazina, dok će organoleptičku analizu potpisati iskusni i višestruko nagrađivani somellier Emil Perdec sa svojim stručnim timom. Kemijsku i organoleptičku analizu 74 maslinova ulja potpisat će vrhunski stručnjak modernog hrvatskog maslinarstva i jedan od najboljih poznavatelja istarskih maslinika i ulja Edi Družetić. U sklopu smotre moći će se i poslušati predavanje Edija Družetića na temu aktualnosti u maslinarstvu. Uz pomoć Emila Perdeca moći će se sudjelovati i u interaktivnoj radionici na temu "Kako kušati vino". Organizatori su se također pobrinuli da posjetitelji mogu kušati i ostale delicije s područja Općine Marčana te vidjeti suvenire koji se izrađuju na tom području. Predškolska ustanova "Vrtuljak" iz Marčane pobrinut će se za kreativni kutak u kojem će moći uživati i najmlađi posjetitelji Smotre, rekao nam je načelnik Općine Marčana Predrag Pliško koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice Općine Marčana.

Plasman na tržište

Cilj manifestacije je okupiti i predstaviti sve proizvođače s područja Općine Marčana, bez razlike da li proizvode velike količine, ili one koji vino i ulje proizvode za svoje potrebe. Za sudjelovanje je bilo dovoljno dostaviti 2,5 dcl ulja i 0,25 + 0,75 l vina u tamnim bocama, za koje su se pobrinuli organizatori.

- Od ukupno 115 prikupljenih uzoraka, prijavljeno je 89 proizvođača, što govori o tome kako se stanovništvo na području Općine Marčana ozbiljno bavi poljoprivredom. Jedini uvjet za sudjelovanje u smotri bio je, naime, taj da su vinogradi ili maslinici zasađeni na području općine, pojasnio je nadalje načelnik Pliško.

Općina Marčana je turistički razvijena općina koja se može pohvaliti s oko 7.000 kreveta i smještajnih kapaciteta, s ukupno 385.000 ostvarenih noćenja u 2019. godini tako da je ovo idealna prilika da se proizvođači predstave kako bi mogli plasirati svoje proizvode na turističko tržište, rezimirao je Pliško.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini