Manifestacija o maslinovom ulju (L. JELAVIĆ)
U mediteranskoj prehrani ekstra djevičansko maslinovo ulje jamči niz blagodati za zdravlje ljudskog tijela, a toj kvaliteti posvećen je i dio manifesta kojim se maslinovo ulje svrstava u red prehrambenih proizvoda, a ne samo začina
U Trstu su, u sklopu poznate manifestacije Olio Capitale, posvećene maslinovom ulju i kulinarstvu, mladi kuhari s područja regije Alpe Adria potpisali prvi međunarodni Manifest ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Ovaj neobičan, ali vrijedan neslužbeni međunarodni sporazum, između ostalih, potpisali su predsjednik udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe) Hrvatska Teo Fernetich (restoran San Rocco, Brtonigla), Uroš Fakuč (restoran Dam, Nova Gorica), Alberto Tonizzo (restoran Al Ferarut, Rivignano) i Andrea Canton (restoran La Primula, San Quirino).
Ovaj susret mladih kuhara i vlasnika priznatih restorana ostvaren je zahvaljujući suradnji organizatora manifestacije Olio Capitale, udruge Jeunes Restaurateurs d'Europe i chefa Emanuelea Scarella. Olio Capitale je jedini događaj posvećen isključivo ekstra djevičanskom maslinovom ulju, izvrsnom proizvodu i temeljom sastojku mediteranske prehrambene kulture. U mediteranskoj prehrani ekstra djevičansko maslinovo ulje jamči niz blagodati za zdravlje ljudskog tijela, a toj kvaliteti posvećen je i dio manifesta kojim se maslinovo ulje svrstava u red prehrambenih proizvoda, a ne samo začina. Potpisivanje manifesta je vrlo važan trenutak za širenje kulture korištenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kojega Olio Capitale provodi već 13 godina, sa željom da svi restorani općenito koriste proizvode sa svoga teritorija. Podsjetimo da je UNESCO priznao maslinovo ulje kao nematerijalno kulturno naslijeđe čovječanstva, a kuhari potpisnici ovog manifesta obvezali su se svakodnevno ga koristiti u pripremljenim jelima.
Kuharima i drugim prisutnim na toj manifestaciji o važnosti korištenja maslinovog ulja, njegovim vrijednostima i blagodatima govorio je vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli Tullio Fernetich posebno dajući značaj kulinarskim kreacijama u kojima se koriste namirnice iz vlastite sredine, čime se pridaje na važnosti okoliša i teritorija gdje su maslinovo ulje ili druge namirnice proizvedene.