Kraj agonije

"MALA POBJEDA" NAKON SERIJE TEŠKIH UDARACA Dobre vijesti za bivše radnike Uljanik proizvodnja opreme u Vodnjanu. Čekali su ih dvije godine

Proglašenjem stečaja u travnju 2019. godine 112 radnika ostalo je bez posla, a na Zavod za zapošljavanje otišli su s četiri i pol neisplaćene plaće. Iznos od oko 9 milijuna kuna koje potražuju po osnovi neisplaćenih plaća, našao se među ostalima u tablici potraživanja vjerovnika. Prihodom ostvarenim od prodaje stečajne imovine tvrtki Rektor LNG za nešto više od 69 milijuna kuna to potraživanje radnika trebalo bi biti u potpunosti podmireno, kaže stečajna upraviteljica Milena Veljović

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Hala u Vodnjanu

Hala u Vodnjanu


Vijest da je Trgovački sud u Pazinu prošlog tjedna prihvatio prodaju proizvodne hale i najvećeg dijela pokretne imovine tvrtke Uljanik proizvodnja opreme u Vodnjanu, brzo se proširila među bivšim djelatnicima tog pogona. Proglašenjem stečaja u travnju 2019. godine njih 112 ostalo je bez posla, no agonija je počela nekoliko mjeseci prije konačnog kraja.

Na Zavod za zapošljavanje otišli su s četiri i pol neisplaćene plaće, a iznos od oko 9 milijuna kuna koje po tom osnovu potražuju, našao se među ostalima u tablici potraživanja vjerovnika. Prihodom ostvarenim od uspješne prodaje stečajne imovine tvrtki Rektor LNG za nešto više od 69 milijuna kuna to njihovo potraživanje trebalo bi biti u potpunosti podmireno, doznajemo od stečajne upraviteljice Milene Veljović koja vjeruje da će istekom roka za žalbu, kroz nekoliko dana, taj posao i formalno biti priveden kraju.

Pokretanje proizvodnje

Zadovoljstvo takvom "malom pobjedom" nakon serije teških udaraca koje su kroz stečaj proživljavali radnici raznih društava pulske brodograđevne kompanije ističe i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

- Ljudi koji su radili u toj tvornici doživljavali su je svojom i stoga im svakako donekle gorak okus u ustima ostavlja informacija da je ona novog vlasnika dobila za polovicu procijenjene vrijednosti. Međutim, u ovoj situaciji i uz zakone koji su na snazi, ja mogu reći samo da je ovo najbolje rješenje kojim se ispravlja bar dio nepravde koja im je nanesena. Prvi razlog je taj što će im biti isplaćene zarađene plaće koje čekaju već gotovo dvije godine, a drugi što će pokretanjem nove proizvodnje ponovno moći naći zaposlenje blizu svojih domova, kazao je Cerovac dodajući da neke informacije govore da bi novi vlasnici u Vodnjanu mogli otvoriti oko 200 radnih mjesta.

Imovina iz stečajne mase polako se prodaje i u drugim društvima nekadašnje kompanije, pa bi tako narednih dana trebao biti poznat novi vlasnik najvećeg dijela strojeva i opreme Uljanik Strojogradnje u stečaju. Cijena je poznata - 12,88 milijuna kuna, a pravo prvokupa ima tvrtka Bene Trade koja već neko vrijeme kao zakupac koristi prostore i opremu Strojogradnje. Rok za kupnju koji oni imaju je 20. ožujka, a ako do tog dana ne uplate traženi iznos, pravo kupnje za isti iznos imat će drugi ponuditelji - tvrtke Plazma tehnika i Trgometal koje su se zajednički javile na elektronsku dražbu.

U svakom slučaju i u Strojogradnji će prodaja imovine omogućiti namirenje djela obaveze prema radnicima stečajnim vjerovnicima koji su i u toj firmi mjesecima prije stečaja radili bez plaće. U Uljaniku d.d. neisplaćenih plaća nema, jer je krovno društvo nekadašnje kompanije imalo puno imovine i potraživanja, a tek 20-tak zaposlenika, pa su obaveze prema njima već odavno riješene, te se od daljnjih prodaja najviše podmiruje država, kao glavni vjerovnik.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater