Ulaz na događanje je bio besplatan, međutim, cijene vrhunskog istarskog pršuta nisu bile povoljne za sve posjetitelje (negdje se prodavao po 50 kuna za 10 dekagrama odnosno 500 kuna za kilogram, a na nekim štandovima negdje upola jeftinije). Suha istarska kobasica ili panceta se nudila za 140 kuna za kilogram, ombolo, kosnica i salamin za 200 kuna za kilogram
Mnogi su se pitali može li jedna originalno jesenska (listopadna) manifestacija, Sajam pršuta u Tinjanu, uspješno položiti svoje ljetno izdanje? Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, pokazalo se da može. Deset vrhunskih istarskih pršutara pokazali su najbolje iz svoje ponude.
Iako tijekom dana, zbog visokih temperatura, nije bilo većih gužvi u klimatiziranom prostoru u Kući istarskog pršuta, u predvečerje, a onda do 23 sata oba su se dana drugog Ljetnog festivala istarskog pršuta na tinjanske paviljone sa slasnim pršutom i ostalim lokalnim delicijama sjatili domaći i strani gurmani.
- Kao općina smo postali najjača općina u središnjoj Istri po broju turista i turističkog smještaja. Imamo 210 kuća za odmor, dva kampa, adrenalinski park, a bilježimo više od 80 tisuća noćenja, dakle logično smo došli na ideju da nešto ponudimo turistima koji znaju da dolaze u Općinu istarskog pršuta, kaže poznati pršuta Mladen Dujmović iz Kringe.
Na štandu Buršić pršuta nudio se sendvič s istarskim pršutom, sirom i zelenom salatom, ali i još nešto s čime se dosad nismo susreli - Istarski čips.
- Radi se o istarskoj panceti reduciranoj na maslinovom ulju i dehidriranoj. Tako da ona postane hrskava, krispi, baš kako bi čips trebao izgledati. To je prvi suhomesnati čips kod nas uopće. Postoji čips od krumpira s raznim okusima, ali ovo je baš čips od pancete, kaže, Robert Lisjak iz Pršutane Buršić. Toj se ideji, za prve korone, od dosade dosjetila njegova supruga. Nekoliko su mjeseci isprobavali kako to postići i onda pogodili. Cijena mu je 35 kuna za vrećicu. Svakako zanimljivo za kušati.
Ulaz na događanje je bio besplatan, međutim, cijene vrhunskog istarskog pršuta nisu bile povoljne za sve posjetitelje (negdje se prodavao po 50 kuna za 10 dekagrama odnosno 500 kuna za kilogram, a na nekim štandovima negdje upola jeftinije). Suha istarska kobasica ili panceta se nudila za 140 kuna za kilogram, ombolo, kosnica i salamin za 200 kuna za kilogram, pršut cijeli s kosti za 180-200 kuna za kilogram, a bez kosti za 250-350 kuna. Vakumirani ili pakirani proizvodi bili su jeftiniji.
No, nije bilo samo štandova s mesnim delicijima, već i onih s medom, suvenirima, morskim delicijama, vinima…
- Plodovi prirode nepošteno su zapostavljeni, naročito posljednjih nekoliko generacija, kaže Martina Štifanić iz OPG Mirai aromatica koja je na svom štandu nudila zanimljive proizvode - samoniklo bilje s područja Istre. Primjerice ukiseljeni medvjeđi luk kojeg bere u vlažnoj šumi iznad Drage, ali tu je i sušeni medvjeđi luk, začinska sol, pesto te pupoljci. Zatim nudi primorski motar, brojne vrste voćnog pekmeza, popularni sok od bazge, a zamijetili smo i tušt.
- Tušt je biljka koja raste svuda oko nas, vjerojatno je sada i gazimo… To je najučestaliji korov po vrtovima koji raste usred ljeta, ali malo ljudi zna da obiluje omega tri masnim kiselinama, što znači da pomaže pamćenju, a ima osvježavajući slankasto kiselkasti okus i može se jesti na salatu ili ukiseljen, pojasnila nam je Štifanić.
Sajam je otvorio tinjanski načelnik Goran Hrvatin, a na svečanom otvorenju govorio je županijski poljoprivredni pročelnik Ezio Pinzan.
- Ne treba govoriti da nam je svima skupa drago da smo se uživo našli, da su manifestacije pokrenule. Izmislili su da se vidimo i čujemo online, ali još nisu izmislili da provamo fetu pršuta i da čujemo miris i okus online, kazao je Pinzan dodavši da je rekordna turistička godina u Istri i Hrvatskoj ogroman potencijal za plasman zaštićenog istarskog pršuta, ali i drugih autohtonih proizvoda.
Na službenom otvorenju festivala nastupila je folklorna skupina i mažoretkinje Kumpanije Kosirići iz Tinjana. Posjetitelji su u subotu mogli uživati u ugodnoj glazbi benda Febra, a u nedjelju uz Alfa time bend. U subotu i nedjelju je za posjetitelje bila otvorena Zavičajna zbirka Enriko Depiera, a u subotu je predstavljana monografija o istarskom pršutu autora Davora Šišovića.