Sv. Stipan na Monte Madonni

LIŽNJAN Predivna šetnica unutar zaštićenog područja šuma hrasta crnike

  Uzduž staze na sedam lokacija postavljene su edukativne tabele koje sadrže informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima područja: utvrda Monte Madonna, livade posidonije, hrast crnika, rudisti, šterna, orhideje i brnistra

| Autor: Denis Mirković
Staza sv. Stipan (foto PUlsevents)

Staza sv. Stipan (foto PUlsevents)


Općina Ližnjan, u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje istarske županije, u lipnju ove godine uspješno je privela kraju uređenje pješačko-edukativne staze Sv. Stipan na Monte Madonni u Šišanu. Riječ je o stazi koja je u stopostotnom iznosu financirana sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj 2014.-2020. (tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture").

Posebno uređeno odmorište

Dužina staze je 10,5 kilometara, započinje na startnoj poziciji, odmorištu na odvojku Ulice Tromba Giuseppe, odnosno na cesti za Monte Madonnu. Nastavak staze prolazi kroz područje NATURA 2000 Luka Budava - Istra (HR2000522), područje pod zaštitom radi dobro očuvanih šuma hrasta crnike (Quercus ilex L.), a prema zadnjim istraživanjima smatraju se jednim od najljepših i najočuvanijim šumama na Mediteranu.

Na početku same staze nalazi se odmaralište koje doslovno ostavlja bez daha. Okruženo tradicionalnim istarskim suhozidom i malim maslinikom, tu se nalazi još i "pametna" klupa, impozantan kameni stol, klupe te zemljovid s ucrtanim bike i trail stazama.

Uzduž staze na sedam lokacija postavljene su edukativne tabele koje sadrže informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima područja: utvrda Monte Madonna, livade posidonije, hrast crnika, rudisti, šterna, orhideje i brnistra. 

Eko mreža Europske unije

Natura 2000 je ekološka mreža Europske unije u koju su uključena područja važna za očuvanje ugroženih, ranjivih, rijetkih ili endemskih vrsta ili su to područja važna za očuvanje prirodnih stanišnih tipova. Područja ekološke mreže biraju se na znanstveno utemeljenoj osnovi s ciljem osiguranja dugoročnog opstanka divljih vrsta i prirodnih ili poluprirodnih staništa zaštićenih u okviru Direktive o pticama (2009/147/EZ) i Direktive o staništima (92/43/EEZ). Europska ekološka mreža Natura 2000 danas obuhvaća više od 27.000 područja u svih 28 država članica te se zato s pravom smatra najvećom zaštićenom mrežom prirodnih područja u svijetu gdje ljudi otkrivaju bogatu prirodnu baštinu u kojoj uživaju.

Ostali partneri na ovom projektu su Natura Histrica, Hrvatske šume, Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Zajednica Talijana Šišan. Suradnici na projektu bili su mr. sc. Latinka Janjanin, dipl. ing. biol., Christian Gallo, dipl. ing. šum., i Darko Komšo, dipl. arheolog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini