SJEĆANJE NA MLADOG SVEĆENIKA

KRASICA Obilježena 73. godišnjica nasilne smrti bl. Francesca Bonifacija

| Autor: Luka JELAVIĆ
Vlč. Mladen Pranjić uz sliku Francesca Bonifacija u crkvi u Krasici (L. JELAVIĆ)

Mladi svećenik Francesco Bonifacio je rođen u Piranu 1912. godine, a za svećenika je zaređen u Trstu 1936. godine. Službovao je u Piranu i Novigradu, odakle je premješten u Krasicu kod Buja. Bio je cijenjen kao vrsni ispovjednik i propovjednik, a posebno se isticao u radu s mladima

 

Svečanom koncelebriranom svetom misom u Krasici je obilježena 73. godišnjica od nasilne smrti, zapravo nestanka, blaženog Francesca Bonifacija, istarskog svećenika i mučenika. Mladi svećenik Francesco Bonifacio je rođen u Piranu 1912. godine, a za svećenika je zaređen u Trstu 1936. godine. Službovao je u Piranu i Novigradu, odakle je premješten u Krasicu kod Buja. Bio je cijenjen kao vrsni ispovjednik i propovjednik, a posebno se isticao u radu s mladima. 

Mučki otet i odveden u nepoznato 

Posljednji put je viđen u Grožnjanu odakle je navečer 11. rujna 1946. godine krenuo u Krasicu, nakon što je bio kod tamošnjeg svećenika Pina Rocca. Iako ga je grožnjanski svećenik odvraćao od puta u noć, mladi svećenik je odlučio krenuti prema Krasici. Tada mu se gubi svaki trag.

Prema nekim svjedočenjima i naknadnim istraživanjima, na putu kod sela Danieliši, susreli su ga pripadnici tadašnje službe sigurnosti ili stražari „narodne obrane“ i odveli ga u nepoznato. Tijelo mu nikada nije pronađeno, a postoji nekoliko verzija koje su se kasnije prepričavale o njegovo uhićenju i smrti. Prije nekoliko godina kod sela Danieliši, između Krasice i Grožnjana podignuto mu je spomen obilježje, na mjestu za koje se pretpostavlja da je mučki uhvaćen i odveden u nepoznatom pravcu.

Godinama i desetljećima se o tom događaju i nestanku mladog svećenika nije smjelo javno govoriti, pa je tek sredinom rujna 1996. godine prvi puta, na svečanoj liturgiji o pedesetoj obljetnici nestanka mladog svećenika, odnosno smrti, spomenuta njegova tragična sudbina na inicijativu tadašnjeg župnika u Grožnjanu i Krasici, pokojnog Irenka Galla. 

U svakom čovjeku vidio Isusa Krista 

Inače, u veljači 1954. godine Tršćanska prefektura izdaje dokument o nestanku umjesto smrtnog lista. U ožujku 1998. u katedrali sv. Jurja u Trstu zaključen je biskupijski proces za kanonizaciju Francesca Bonifacija, da bi 4. listopada 2008. godine u katedrali sv. Justa u Trstu don Francesco Bonifacio proglašen blaženim kao mučenik „iz mržnje na vjeru".

Predvoditelj ovogodišnjeg misnog slavlja u čast 73. obljetnice smrti blaženog Francesca u crkvi u Krasici bio je vlč. Mladen Pranjić, a koncelebrirali su svećenici Mladen Juvenal Milohanić, Miroslaw Paraniak i Branimir Aleksandar Petrović.

- Još kao mladić, blaženi Francesco je marljivo radio i unatoč teškoćama bio dobar, pomagao je drugima, sa svima je bio prijatelj, bio je omiljen u narodu, nije želio ulaziti u rasprave i političke polemike, u svakom čovjeku je vidio Isusa Krista, tako da su ga već tada zvali dobricom, svetim, prepoznavši u njemu duboku pobožnost, blagost, uslužnost i poniznost. Svima je opraštao, nije ogovarao. Pomagao je i molio za druge, u svakome je vidio dijete Božje, rekao je u homiliji, među ostalim, vlč. Pranjić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom