OPTIČKA INFRASTRUKTURA

KOPA SE U ROVINJU: Optički kablovi polažu se na području Monfiorenza i Gripola-Spina

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Optički kablovi protežu se duž naselja Monfiorenzo

Nakon turističke sezone na redu su naselja Valbruna jug i Centener, odgovorila je pročelnica tanja Mišeta, dodavši kako bi čitav projekt, vrijedan 20 milijuna kuna, a koji predstavlja značajan iskorak u kvaliteti širokopojasnog interneta za Rovinj trebao biti okončan do sredine slijedeće godine

"U određenim naseljima Rovinjštine ceste su izrovane zbog, pretpostavljam, polaganja optičkih kablova. Zanima me o kojim se to točno naseljima radi i kada će posao biti gotov? Uz to, antena teleoperatera A1 i nadalje se nalazi na krovu Policijske postaje, što je suprotno svim gradskim odlukama i stavovima te je sada, umjesto da bude maknuta, samo prekrivena. Što po tom pitanju poduzima Grad Rovinj", pitao je na aktualnom satu Gradskog vijeća vijećnik Marčelo Mohorović iz IDS-a.

Brži internet

Na prvo je pitanje odgovor dala nadležna pročelnica Tanja Mišeta, potvrdivši kako je riječ o optičkoj infrastrukturi, odnosno projektu vrijednom 20 milijuna kuna i sredstvima pribavljenim iz EU fonda a koji će, u konačnici, rezultirati modernizacijom sustava,   odnosno osiguranjem veće internetske brzine svim korisnicama.

- Optička infrastruktura, koju postavlja Hrvatski Telekom, već je izgrađena u naselju Borik i Rovinjskom Selu, a trenutno se postavlja i spaja sustav na području Monfiorenza, odnosno Gripola-Spina. Paralelno, HT radi i dokumentaciju za potrebe uvođenja bržeg interneta u starogradskoj jezgri. Nakon turističke sezone na redu su naselja Valbruna jug i Centener, odgovorila je Mišeta, dodavši kako bi čitav projekt koji predstavlja značajan iskorak u kvaliteti širokopojasnog Interneta za Rovinj (koji je s parterima Vodnjanom i općinama Bale, Kanfanar, Žminj i Svetvinčenat razvio i Plan razvoja širokopojasne infrastrukture na svom području), biti okončan do sredine slijedeće godine.

Korona umanjila sredstva

O "problematičnoj" anteni teleoperatera, koja bi prema propisima trebala biti udaljena najmanje 400 metara od stambenih i poslovnih zgrada, govorio je gradonačelnik Marko Paliaga ponovivši ga Grad Rovinj nije dao suglasnost za njeno postavljenje, ali je zato višekratno zahtijevao njeno uklanjanje.

- Posljednji dopis odaslan je na adrese teleoperatera i Ministarstva unutarnjih poslova RH koji je prvo dao suglasnost, a potom i nalog da se skine, 17. srpnja, odgovorio je gradonačelnik Paliaga.

Prvi čovjek Rovinja iskoristio je pravo na izvanredno informiranje Vijećnika o stanju financija grada, odnosno Proračuna prije samog početka sjednice Vijeća. Kako se moglo čuti, gradska riznica manja je za čak 48 milijuna kuna.

- Proračun je smanjen za 48 milijuna pa danas iznosi nešto više od 181 milijun kuna. Iz tog razloga, nažalost, doći će do smanjenja, odnosno rezanja u svim područjima financiranja. Smanjeno je tako financiranje kulturnih i sportskih manifestacija, rada političkih stranaka, gradske Uprave i Vijeća, kao i rada brojnih udruga. Ono u čemu smo uspjeli i što nećemo dozvoliti da se dogodi jest rezanje financija za rad i djelovanje Društva osoba s invaliditetom kojem je doznačeno 200 tisuća kuna. Također, i za socijalno ugrožene građane povećali smo iznos za 50 tisuća kuna namijenjen nabavci potrepština. Generalno, svi ostali danas se nalaze 'na čekanju', pojasnio je Paliaga.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom