Opasni "pothvati"

KOBNI SKOKOVI Na Galebovim stijenama i Kamenjaku "hitnjaci" ove sezone spasili 12 života!

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


U razmaku od samo sat vremena na Kamenjaka su se u utorak rano poslijepodne dogodile dvije identične nesreće. Najprije je, prilikom skoka u more nadomak Kolumbarice, stradala 34-godišnja Njemica. Ona je skočila s visine od oko dva, tri metra, te je pri padu ozlijedila kralježnicu, zbog čega je hospitalizirana u pulskoj bolnici.

Tek što je zbrinuta, samo stotinjak metara ispod Safari bara, nakon nespretnog skoka u more teško je stradao i 20-godišnji njemački državljanin koji je skočio s visine od oko metar i pol. I on je zadobio ozljede kralježnice te je zadržan na liječenju u pulskoj bolnici.

U spašavanju turista djelatnicima hitne priključili su se i pulski vatrogasci s dva vozila i četiri vatrogasaca

Prednjače stranci

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić kazala nam je da su pulski hitnjaci ove sezone imali tri medicinske intervencije na Galebovom stijenama i čak devet na Kamenjaku. Radilo se o šest muških i šest ženskih osoba. U tim nespretnim "pothvatima" ipak prednjače stranci, pa su službe tako imale posla s tri hrvatska i čak devet inozemnih državljana.

Ozljede koje su doživjeli su uglavnom ozljede kralježnice te manje ozljede glave, odnosno slezene i jetre. Alkohol nije evidentiran kao uzrok pada, a najčešće stradavaju između 12 i 18 sati. Uglavnom se radi o osobama mlađe dobi. 

Avanturistički doživljaji 

- Možemo zaključiti da naši građani, pa tako i turisti, vole avanturističke doživljaje, što u nepoznavanju terena dovodi do ozljeda. Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije kao posebno izazovne doživljava upravo takav tip intervencija gdje se moraju često spuštati do pacijenta i raditi na nepristupačnom mjestu, što otežava rad i poprilično dugo zadržava čitav tim na mjestu događaja, čime je produžen dolazak tima na drugu hitnu intervenciju, naglasila je dr. Antić.

- Moram istaknuti i vrlo dobru suradnju s osobljem Kamenjaka, koje nas u pravilu dočeka i pomažu prilikom intervencije. Stojimo na raspolaganju, zaključila je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter