UZ PJESMU I VINO, LJETO JE ZABAVNIJE

KLAPSKE VEČERI U MEDULINU: Klape, riba i vino prirodan su spoj

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Plan nam je izraditi repliku odora Hrvatskog sokola Medulin iz 1912. godine. Nastupom u tim odorama, poboljšali bi vizualni dojam, ali i ukazali na važno razdoblje medulinske povijesti u kojem je Medulin bio perjanica sporta, hrvatske kulture, folklora i pismenosti južne Istre, navodi Mihael Idžaković iz Klape Medulin

Klapske večeri u Medulinu i ove su sezone pun pogodak, a nastave li ovako, Medulin bi se vrlo brzo mogao pozicionirati kao prepoznatljivi istarski klapski centar. Ovu kulturno-zabavnu manifestaciju rado posjećuju strani i domaći gosti željni kulturne baštine i gastronomije. Potvrdio je to i Mihael Idžaković iz Klape Medulin, rekavši da su večeri ispunjene klapskom pjesmom značajne i za medulinski turizam, a gosti ih rado posjećuju zbog sve veće popularnosti klapskog žanra u Hrvatskoj.

Istarsko klapsko pjevanje krenulo iz Medulina

- Gostima želimo pružiti jedinstven doživljaj mediteranske egzotike uz tradicionalnu klapsku acapellu i zabavnu dalmatinsku pismu kroz okuse domaćih jela i vina. Večeri zajednički organiziraju Udruga Klapa Medulin - Škerac, Turistička zajednica Medulin i Općina Medulin. Uz dvosatni klapski nastup, nude se lokalni proizvodi, poput vina, fritula, ribljeg i mediteranskog street fooda, proizvoda od lavande i autorskih suvenira koje su izradili medulinski umjetnici. Klape, riba i vino prirodan su spoj, a na taj način svim našim gostima pružamo sveobuhvatan doživljaj Medulina kao sve atraktivnije destinacije, navodi Idžaković.

Po njegovim riječima, jedan od ciljeva ove manifestacije je i kod lokalnog stanovništva ukazati na činjenicu da se na istarskom tlu, klapsko pjevanje prvi put pojavilo upravo u Medulinu tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća, a koje je danas i međunarodno prepoznato i priznato uvrštenjem na listu svjetske kulturne nematerijalne baštine UNESCO-a.

- Zbog svega toga želimo brendirati Medulin, ne samo kao lijepu, prirodnu, već i kulturnu destinaciju s dugom i bogatom povijesti. Potencijalno pozicioniranje Medulina kao istarskog klapskog centra otvara mogućnost privlačenja izvođača i ljubitelja klapske pisme kroz organizacije klapskih smotri, koncerata, radionica ili tečajeva i van turističke sezone. To bi zasigurno donijelo koristi domaćim poduzetnicima i povećalo broj noćenja kao što je to primjerice slučaj u Omišu čiji se dobar dio turističke ponude bazira upravo na klapskom pjevanju, kaže Idžaković.

Da bi se pojačala interakcija između stranih turista i samih mještana, u manifestaciju je uključen niz članova i predstavnika lokalnih udruga i obrtnika, a to su LAGUR/FLAG Istarska Batana, Udruga Airsoft Mutila, Udruga Format, Udruga MedulinArt, Beach Bar Havana, Medea vina i drugi.

Na rivi i do tisuću posjetitelja

S obzirom na odličnu dosadašnju posjećenost i reakcije na svaku od manifestacija kada je na rivi do tisuću posjetitelja, organizatori već za slijedeću sezonu planiraju uključiti još više civilnih i gospodarskih subjekata lokalne zajednice te najavljuju i neke novosti.

- Plan nam je izraditi repliku odora Hrvatskog sokola Medulin iz 1912 godine. Nastupom u tim odorama, poboljšali bi vizualni dojam, ali i ukazali na važno razdoblje medulinske povijesti u kojem je Medulin bio perjanica sporta, hrvatske kulture, folklora i pismenosti južne Istre, navodi Idžaković.

Inače, Klapa Medulin - Škerac ponosno nastavlja pola stoljeća klapskog pjevanja u Medulinu. Legendarna klapa Medulin/Finera prva je klapa uopće na istarskom tlu i desetljećima je dominirala prostorom od Šibenika do Kopra te zabilježila niz uspješnih nastupa na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu kao i na ostalim nastupima u zemlji.

Nastupi 28. i 29. kolovoza

Glazbeni program se sastoji od nastupa Klape Medulin - Škerac i gostiju, a svi koji ih uživo žele čuti, imaju to prilike još 28. kolovoza na medulinskoj rivi i 29. kolovoza u Pješčanoj Uvali.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom