preopterećeno poslovanje

KAŠTIJUN GENERIRA GUBITKE. Nova direktorica Anja Ademi nema dobre vijesti

Kaštijun svaki mjesec generira gubitke i negativan novčani tijek, što onemogućava provedbu dogovorene strategije o zbrinjavanju viška prekomjernih količina u ljetnim mjesecima, kaže Anja Ademi, gradska pročelnica koja je privremeno preuzela ŽCGO

| Autor: Marcello Rosanda
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Na prošlotjednom sastanku istarskog župana, gradonačelnika, uprave Kaštijuna i članova Nadzornog odbora zaključeno je da se svaki grad i općina, odnosno gradsko komunalno poduzeće, obvezuju da će smanjiti količinu biorazgradivog otpada koju dovoze na Kaštijun. Istovremeno je dogovoreno i da će troškove odlaganja u vrijeme dok se ne popravi kvar na Kaštijunu snositi svaka jedinica lokalne samouprave sukladno količini otpada koju dovozi.

Nova direktorica Anja Ademi, koja tu funkciju obnaša kao privremeno rješenje do natječaja, kaže da je ugovor koji bi trebao biti sklopljen s komunalnim poduzećima tih gradova i općina u pripremi.

Uskoro se, dakle, očekuje i formaliziranje usmenog dogovora budući da su, po njenim riječima, troškovi za Kaštijun trenutno previše visoki i tvrtka ih ne može podnijeti. 

"U trenutnoj makroekonomskoj situaciji, u kojoj su drastično povećane cijene energenata, prvenstveno struje i goriva, ali i ostalih imputa, i u okruženju u kojem tvrtka posluje po starim cijenama, koje se primjenjuju od 2018. godine, Kaštijun svaki mjesec generira gubitke i negativan novčani tijek, što onemogućava provedbu dogovorene strategije o zbrinjavanju viška prekomjernih količina u ljetnim mjesecima. Istodobno, na zadnjem natječaju za zbrinjavanje SRF-a (ili GIO - gorivo iz otpada) postignute su cijene zbrinjavanja koje su više nego što su bile u prethodnim godinama, što dodatno opterećuje ionako preopterećeno poslovanje", tvrdi Ademi i najavljuje da je trenutno u tijeku proces kojim Kaštijun namjerava povećati cijene zaprimanja komunalnog otpada, čime bi lakše pokrio ključne financijske potrebe vezane uz zbrinjavanje SRF-a, što čini oko trećinu troškova.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini