PRIČA S TERENA

JEDAN DAN U ŽIVOTU EPIDEMIOLOGA U JEKU EPIDEMIJE KORONAVIRUSA Dr. Damir Leka iz Umaga pokriva najpogođeniji dio Istre. Za Glas Istre otkriva sve detalje drive-in testiranja koje se na Poluotoku provodi već 15 dana

| Autor: Sanja BOSNIĆ
S "drive in" testiranjem u Umagu su započeli još 25. ožujka

Najvažnije je sastavljanje liste osoba koje treba pozvati na testiranje. Odredi im se satnica dolaska da se bespotrebno ne bi stvorila gužva i nervoza

Jedan od najangažiranijih epidemiologa na terenu ovih dana u Istri je dr. Damir Leka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji radi na području Bujštine i Poreštine, a poznato je da je istarsko žarište oboljelih u Umagu i Brtonigli. Kako izgleda jedan radni dan epidemiologa na terenu, onog koji ponekad radi od sedam ujutro do 22 sata, otkriva nam Leka koji priznaje da osjeća znakove umora.

- Prvi smo u Hrvatskoj krenuli s ovim južnokorejskim modelom prikupljanja briseva takozvanim "drive in-om" još 25. ožujka, a tjedan dana kasnije naš su model primijenili u Osijeku. Do tada smo sve suspektne osobe slali u Opću bolnicu Pula da bi tamo bili testirani. Osim što je to bilo komplicirano, i broj uzetih briseva na dnevnoj bazi bio je manji jer bi se nakon svakog obrađenog prostor morao dezinficirati te sačekati da se prozrači. To je oduzimalo podosta vremena svima, pojašnjava epidemiolog Leka.

No, kako je broj oboljelih na području Umaga i Brtonigle rastao mikrobiologinja Lorena Lazarić Stefanović iz Opće bolnice Pula sugerirala im je uvođenje "drive in" modela koji predstavlja najmanji rizik za testirane i one koji uzimaju uzorke te je kao takav sasvim opravdan jer se provodi na otvorenom prostoru. Odmah je prihvatio njen prijedlog i dao se na posao.

Kontingent briseve preuzima mikrobiolog, inženjer ZZJZIŽ ili ih dr. Leka odvozi u pulsku bolnicu, nakon čega se transportiraju u Zagreb gdje kreće obrada. Rezultati analize poznati su već istu večer, dok ih nacionalni stožer Civilne zaštite objavljuje sljedećeg dana na tiskovnoj konferenciji.

- Čim mi pristignu rezultati analize putem elektronske pošte tijekom večeri odmah javljam svim ispitanima rezultate… Nema veće sreće za te osobe, ali i za nas kad im javim da su negativni na koronavirus, kaže dr. Leka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater