VIRUS NAŠEG DOBA

SPLITSKI INFEKTOLOG DR. IVO IVIĆ otkriva dvije najznačajnije karakteristike Covida-19 i što je kod tog virusa najneobičnije

| Autor: Glas Istre
Dr. Ivo Ivić (Marko TODORIĆ/CROPIX)

Dr. Ivo Ivić (Marko TODORIĆ/CROPIX)


Sedamdeset dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i nešto manje od njegova prodora u Splitsko-dalmatinsku županiju još uvijek, dakako, nije dovoljan period za potpuno raščlanjivanje ponašanja koronavirusa, no neke pravilnosti ipak se već mogu pronaći. S prve crte bojišta za tportal ih otkriva prof. dr. Ivo Ivić, specijalist infektolog u splitskoj bolnici, inače i predstojnik Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu

'Virus zaista ima dvije jako izražene krajnosti: jednu da daleko najveći broj zaraženih, oko 80 posto, ima blagu infekciju ili je bez simptoma, što mu omogućava da se 'sakrije' i da se lako prenosi među ljudima ako nisu podvrgnuti strogom protuepidemijskom ponašanju odražavanja socijalne distance.

Ako ga usporedimo s gripom, navikli smo se da je u gripi daleko veći broj bolesnika s jasnim simptomima poput visoke temperature i kašlja nekoliko dana, nego u slučaju koronavirusa. Na taj način kod gripe već sama bolest djeluje donekle protuepidemijski jer bolesna osoba ostaje u kući i ne širi infekciju', objašnjava dr. Ivić za tportal.

'Druga neobičnost jest da virus, za mlađe i zdrave ljude tako dobroćudan, ako pogodi imunološki slabije osobe - a ponajprije ljude s kroničnim bolestima i visoke životne dobi - uzrokuje izuzetno tešku bolest i smrtnost koja je, kako sada izgleda, i deset puta veća nego smrtnost istih skupina ljudi zaraženih virusom gripe. Što se virus slobodnije širi, izglednije je da će ova osjetljiva skupina biti zahvaćena u većem broju, što onda rezultira i velikim umiranjima kakva smo vidjeli u Italiji ili Španjolskoj, koje očito nisu provodile dostatne mjere socijalne distance', dodaje ovaj infektolog.

Puno je, dakako, nepoznanica - pa tako i period u kojemu zaražene osobe mogu širiti virus.

'Da, to je treća neobičnost - produženo izlučivanje virusa i nakon što se povuku simptomi, pa čak i ako se radilo o infekciji bez simptoma. Koliki će se udio inficiranih ponašati na ovaj način, još uvijek nije poznato i za to će biti potrebna opsežnija populacijska istraživanja, ali i više iskustva s ovom bolesti', kaže dr. Ivić.

Splitsko-dalmatinska županija s okruglih 500 zaraženih osoba na neslavnom je prvom mjestu u državi, a KBC Split u jednom trenutku imao je gotovo stotinu hospitaliziranih osoba, po čemu je bio i najopterećenija bolnica u Hrvatskoj. Ovog liječnika, koji je ujedno zamjenik pročelnika Klinike za infektologiju, zamolili smo da za tportal opiše tipično stanje bolesnika; u medijima su se naime pojavila različita svjedočenja nekih koji ni nakon 45 dana ne uspijevaju dobiti negativan test, a rekorder je navodno bio pozitivan čak 90 dana.

'Kad govorimo o težini i duljini trajanja simptoma, onda bismo bolesnike mogli podijeliti u tri skupine: oni koji imaju vrućicu bez upale pluća, potom bolesnici s upalom pluća bez potrebe za nadoknadom kisika ili im je kisik kratko potreban te bolesnici s teškom upalom pluća kojima je potreban respirator za održavanje života. Trajanje simptoma u prvoj skupini je od tri do pet dana, u drugoj skupini od jedan do dva tjedna, a u trećoj skupini tri i više tjedana, uz visoku smrtnost', kaže dr. Ivić.

'Trajanje simptoma i izlučivanje virusa ne moraju se vremenski pratiti, osobito u ovoj najtežoj kategoriji bolesnika koji mogu prestati izlučivati virus, ali još uvijek biti teško bolesni jer su teške upale pluća u velikoj mjeri posljedica imunološkog odgovora koji je virus prethodno pokrenuo te koji može trajati i nakon nestanka virusa. Osim toga, vrlo je izgledno da ćemo u nekih bolesnika moći govoriti o trajnom oštećenju plućne funkcije nakon što ozdrave od akutne faze bolesti, odnosno infekcije', zaključuje sugovornik tportala.

Za još više pouzdanih informacija koronu će očito trebati proučavati nešto dulje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter