Sinergijom do zapošljavanja

Javni i privatni sektor pokrenuli zajednički projekt za POMOĆ NEZAPOSLENIMA DA DOĐU DO POSLA

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

"Sinergijom do zapošljavanja - zajednička inicijativa javnog i privatnog sektora Istarske županije" zajednički je projekt Eurokonzaltinga, Ustanove za cjeloživotno učenje Magistra, My fides j.d.o.o. za posredovanje pri zapošljavanju te općina Ližnjan, Svetvinčenat, Barban i Marčana, koji su kroz program Europskih strukturnih i investicijskih fondova uspjeli ishoditi bespovratna sredstva u svrhu osposobljavanja nezaposlenih ranjivih skupina na području Istarske županije.

Projekt je nedavno predstavljen u Općini Marčana gdje je naglašeno kako se svi zainteresirani još uvijek stignu upisati sve do 21. veljače u Ustanovi Magistra kao partneru zaduženom za provedbu predmetnih programa.

Kako je rečeno na predstavljanju, za predmetni projekt koji za cilj ima osposobljavanje nezaposlenih osoba na području Istarske županije ishođena su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, programa Učinkoviti ljudski potencijali u stopostotnom iznosu, što znači da su edukacije za sve polaznike besplatne. Cilj projekta je, kroz provedbu stručnog usavršavanja, selekcije i savjetovanja nezaposlenih osoba, njihovim osnaživanjem te motiviranjem ojačati njihovu zapošljivost. Prvenstveno se to odnosi na nezaposlene žene i mlade kao najranjivije skupine na tržištu rada Istarske županije.

Ranjive skupine obuhvaćene projektom su, dakle, dugotrajno nezaposleni mladi do 29 godina, nezaposleni duže od šest mjeseci te osobe starije od 29 godina nezaposlene duže od 12 mjeseci, potom žene, hrvatski branitelji, članovi obitelji stradalnika Domovinskog rata, djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida (osobe starije od 15 godina), djeca dragovoljaca Domovinskog rata (osobe starije od 15 godina), osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, osobe od 50 godina i starije, pripadnici ostalih ranjivih skupina te učenici srednjih škola.

Planirano je provođenje tri programa osposobljavanja te ukupno 34 edukacije s tim da je naglašeno kako programi osposobljavanja prate trenutne potrebe lokalnog tržišta rada.

- Na području Istarske županije u posljednjih nekoliko godina došlo je do ubrzanog razvoja ruralnog turizma te samim time i rastuće potrebe za djelatnicima koji će održavati kuće za odmor. Stoga su nastala tri ciljana programa kojima će se osposobiti polaznike za rad u deficitarnim zanimanjima te im stoga omogućiti brže zapošljavanje. Programi osposobljavanja koji će se provoditi su sljedeći: Voditelj poljoprivredno-turističkog imanja, Održavanje kuća za odmor i apartmana te Biciklistički vodič, rečeno je na predstavljanju projekta.

Programi osposobljavanja verificirani su od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te su izrađeni u skladu s Hrvatskim i Europskim kvalifikacijskim okvirom. Po završetku osposobljavanja polaznicima se izdaje uvjerenje o osposobljavanju, javni dokument propisan zakonom RH, s upisom u e-radnu knjižicu.

- Tijekom provedbe projekta planirane su i 34 edukacije i radionice koje bi trebale omogućiti nezaposlenima stjecanje znanja i vještina koje će olakšati proces traženja posla ili samozapošljavanje (pisanje životopisa, predstavljanje poslodavcima, tehnike intervjuiranja, izrada poslovnog plana). To će doprinijeti podizanju samopouzdanja, motivacije i razine samosvijesti kod ranjivih skupina te ih dodatno motivirati na odluku o samozapošljavanju, rečeno je nadalje na predstavljanju.

Očekuje se da će rezultati ove inicijative imati dugoročan i pozitivan doprinos na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini kroz smanjenje nezaposlenosti, zapošljavanje u deficitarnim zanimanjima i povećanje zadovoljstva i motivacije najranjivijih skupina na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta je 750 tisuća kuna, a rok provedbe projekta je do lipnja 2020.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini