Ivan Jakovčić nudio je fermentirani češnjak (D. ŠIŠOVIĆ)
Na štandu bivšeg europarlamentarca Ivana Jakovčića koji se sada na svom OPG-u u Svetom Jurju bavi uzgojem i preradom češnjaka, mogle su se vidjeti i razne europske sorte češnjaka iz bio-uzgoja. Jedini nije prodavao nego samo predstavljao svoje proizvode budući da svoju proizvodnju još uvijek smatra eksperimentalnom. Od svih predstavljenih prerađevina na porečkom Festivalu nekako je najzanimljiviji ipak bio fermentirani crni češnjak sa OPG-a Ivana Jakovčića
"U prvih sat vremena prodao sam stotinjak rešti istarskog crvenog češnjaka", rekao nam je oduševljeno Renco Stranić, jedan od deset proizvođača koji su se predstavili na prvom Festivalu istarskog češnjaka održanom u subotu na porečkom Trgu slobode.
Kupci su doista navalili, kako domaći tako i turisti, a prve prodaje dogodile su se još dok su se postave na štandovima tek slagale, prije samog otvorenja sajamskog dijela Festivala. Time se potvrdilo ono što je Udruga proizvođača istarskog češnjaka, koja je organizirala ovaj Festival, tvrdila otkako je počela djelovati prije nekih dvije godine: istarski crveni češnjak je autohtona sorta koja se svojim kvalitetama ističe nad svima drugima koje su kod nas dostupne, i zato ju kupci obožavaju, iako se prodaje po cijeni skoro tri puta većoj od uvoznog kineskog češnjaka.
A koje su to kvalitete? Prije svega: trajnost. Bilo koji drugi češnjak kojeg kupite osušit će se ili istruliti za dva-tri mjeseca, ali istarski crveni ostat će u upotrebljivom stanju sve do sljedeće berbe. Glavice su mu manje, ali su mu češnjevi odnosno režnjevi krupniji. Kažu da je aromatičniji, zdraviji i ljekovitiji od drugih sorti.
Proizvođači iz svih krajeva Istre predstavili su se na ovom Festivalu najprije svojim primarnim proizvodima: svježim češnjakom (sezona njegove berbe upravo je u tijeku), i to istarskim crvenim, ali i drugim sortama koje se kod nas uzgajaju. Naglasimo da pojam "istarskog češnjaka" obuhvaća tri zasebne sorte: osim spomenutog istarskog crvenog, to su još istarski ljubičasti i istarski bijeli češnjak, no istarski proizvođači uzgajaju još i vrgorački češnjak, zatim jednu krupnu sortu koju nazivaju porculanskim češnjakom, i još razne druge.
Na štandu bivšeg europarlamentarca Ivana Jakovčića koji se sada na svom OPG-u u Svetom Jurju bavi uzgojem i preradom češnjaka, mogle su se vidjeti i razne druge europske sorte češnjaka iz bio-uzgoja. Osim Jakovčića, još jedino OPG Karle Oblak iz sela Debeljuhi kod Kanfanara nudi istarski češnjak iz certificiranog ekološkog uzgoja, ostali proizvođači kažu da je zbog podložnosti starih sorti štetnicima i bolestima gotovo nemoguće proizvesti češnjak izvan okvira konvencionalne poljoprivrede.
OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE