DESTINACIJA ZA PROBRANO DRUŠTVO

Istra se našla u fokusu vodećeg svjetskog posrednika u prometu luksuznim nekretninama. OČEKUJU SE MILIJUNSKE TRANSAKCIJE!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Christie's je zainteresiran za moderne ville na istarskoj obali

Christie's je zainteresiran za moderne ville na istarskoj obali


Pandemija koronavirusa zatresla je temelje globalnog gospodarstva i vrlo je malo djelatnosti koje će iz ove godine izići neokrznute posljedicama zatvaranja tržišta i strogih epidemioloških mjera. Slabiji protok kapitala osjetilo je i tržište nekretnina s izuzetkom jednog segmenta, tržište luksuznih nekretnina koje je i u 2020. godini bilo vrlo živo i na koje ni pandemija nije značajnije utjecala na ponudu i na potražnju. Dobrostojeći ljudi iz svijeta biznisa, zabave, sporta i svih drugih sfera života često su u potrazi za nekim svojim novim djelićem "raja na zemlji", a mnogi od njih proteklih su ga godina pronalazili i na području Istre. Poznato je da kuće u Istri imaju nekadašnja zvijezda Formule 1 Ralf Schumacher, sin kralja pudinga Richard Oetker, potom Andreas von Bismarck, jedan od nasljednika prvog kancelara ujedinjene Njemačke Otta von Bismarcka, škotski lord Alexandar McEwen, te brojne drugi stranci, ali i imućni Hrvati.

Istra, dakle, definitivno više nije nikakva nepoznanica u svijetu poznatih i bogatih, a uskoro će biti još zastupljenija i vidljivija i na globalnom tržištu luksuznih nekretnina, budući da je naša regija jedna od onih koje su u fokusu vodećeg svjetskog posrednika u prometu luksuznim nekretninama Christie’s International Real Estate koji je odnedavno prisutan i u Hrvatskoj.

- Istra već duže vrijeme bilježi stalan rast u kvaliteti nekretnina. Trenutno se dominantno razvijaju nekretnine srednje vrijednosti koje se grade s ciljem turističkog najma i koje zatim završavaju na tržištu za prodaju. Ono što je moguće zamijetiti je da se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više vrlo kvalitetnih i luksuznih nekretninskih proizvoda koji zadovoljavaju internacionalne kriterije u smislu dizajna, kvalitete materijala i sadržaja. Izazov i ograničenja u povećanju volumena realiziranih transakcija takvih nekretnina predstavljaju često visoka cjenovna očekivanja koja nisu u skladu sa razvojnom fazom u kojoj se Istra, kao destinacija, trenutno nalazi, otkriva nam Ivan Kovačić, izvršni direktor društva Remington Realty Hrvatska, pridruženog društva Christie’s International Real Estate mreže. Istra, kaže on, ima značajan potencijal za nastavak dizanja kvalitete i vrijednosti nekretnina, a da bi se taj potencijal ostvario, bit će nužno nastaviti razvijati Istru kao luksuznu destinaciju u smislu turističkih, gastronomskih, zabavnih i trgovačkih sadržaja, te stvarati nekretnine koje su internacionalno konkurentne.

- Kada govorimo o istaknutim nekretninama, trenutno je dominantna potražnja za kućama smještenim neposredno uz more ili kućama smještenim izvan, odnosno iznad samih gradskih jezgri koje pružaju intimu i panoramski pogled na more. Uz navedene kategorije potražnja za stanovima je uvijek prisutna, iako je s trenutnom situacijom fokus više na odvojenim kućama i vilama koje vlasnicima pružaju veću intimu i sigurnost. Što se tiče dizajna interijera i arhitekture, ukusi se prilično razlikuju ovisno o emitivnim zemljama iz kojih potencijalni kupci dolaze. Tendencija potražnje na tržištu je sve više usmjerena prema modernim objektima s prozorskim otvorima u punoj visini prostorija koji omogućuju nesmetane poglede na prirodu i more i dopuštaju ulazak svjetlosti. Suvremena interpretacija tradicionalnih arhitektonskih i dizajnerskih elemenata također može biti vrlo interesantna, posebice u ruralnim destinacijama u kojima kupci traže doticaj s tradicionalnim, ali istovremeno cijene funkcionalnost i blagodati suvremenih dizajnerskih rješenja, kaže Kovačić.

Christie’s je ime koje je u poslu trgovanja luksuznim nekretninama već dugo vremena sinonim za ekskluzivnost, stručnost, povjerenje i diskreciju. Osnovan od svjetski poznate aukcijske kuće Christie's, Christie's International Real Estate je kroz povijest fokusiran na luksuzni segment tržišta, a danas luksuz, kao odrednicu cijene, počinje sve više zamjenjivati luksuzna i personalizirana usluga koju pružaju i u srednjem cjenovnom razredu nekretnina. Kad je domaće tržište nekretnina u pitanju Kovačić kaže da je ono još uvijek u svojoj ranoj fazi razvoja.

- Dominantno se grade nekretnine manje do srednje vrijednosti. Ono što nas raduje je što primjećujemo sve više znakova transformacije tržišta i ulaska u novu fazu u kojoj će se tržište okrenuti izgradnji nekretnina veće kvalitete i vrijednosti. To bi trebalo dovesti do profesionalizacije tržišta, što će imati više pozitivnih aspekata. Jedan od njih je zasigurno i povećanje volumena prodaje u segmentu vrjednijih i luksuznijih nekretnina. Osim toga, profesionalizacija tržišta će zasigurno pozitivno utjecati na razinu kvalitete nekretninskih proizvoda, na urbanizam i posljedično na način na koji konzumiramo geografski prostor i naslijeđene prirodne ljepote, zaključuje Kovačić.

Prisutni u svim centrima luksuza

Christie's je sa svojim korporativnim uredima prisutan u svim centrima luksuza u svijetu uključujući London, New York, Paris, Ženevu, Amsterdam, Zurich, Milano, Moskvu, Los Angeles, Chicago, Beijing i Shangai. Putem mreže posrednika, Christie's International Real Estate prisutan je u 49 zemalja sa više od 940 ureda putem kojih ostvaruje godišnju prodaju nekretnina u vrijednosti preko 100 milijardi dolara. Među njihovim klijentima su i brojna zvučna imena poput obitelji Rockefeller, obitelji Kennedy čije povijesno imanje Red Gare Farm je Christie's nedavno prodao, a na prodaji je i velebno imanje suosnivača imperija Calvin Klein u okolici New Yorka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater