PRVOMAJSKI PRAZNICI OBORILI SVE REKORDE

Istra kao u špici sezone


- Prvomajski praznici bili su odličan posao za Istru. Sve je bilo kako treba i poželio bih da tu istu tvrdnju mogu izjaviti i na kraju listopada, komentirao je rezultate koje je Istra ostvarila proteklih prvosvibanjskih praznika Denis Ivošević direktor Turističke zajednice Istarske županije.

- Vrijeme je bilo izvrsno, lokalne turističke zajednice pripremile su velik broj interesantnih manifestacija, gradovi su bili prepuni turista. Sve je to izgledalo poput poznate vreve u špici sezone. Na terasama i u restoranima sve prepuno ljudi. Kao nikad dosada nije bilo tzv. waiting liste za stol u restoranima. Doista, ne pamtim kada je tako uspješno bilo za prvomajske praznike, izrazio je svoje zadovoljstvo Ivošević.

Dodao je da brojke najbolje potvrđuju stanje na terenu. U četiri dana praznika Istra je realizirala 124.194 dolazaka i 405.506 noćenja, što je daleko najbolji rezultat u povijesti.

- Ako ove podatke stavimo u korelaciju s lanjskim rekordnim prvomajskim praznicima, onda imamo 44.000 više dolazaka i 111.000 tisuća više noćenja. To znači da smo imali 54 posto više dolazaka i 38 posto više noćenja, objasnio je direktor TZIŽ-a.

Veli da su očekivano naše četiri najznačajnije emitivne destinacije i ovog puta bile na visokoj razini - Slovenija, Italija, Austrija i Njemačka. No, to isto vrijedi i za tzv. sekundarne destinacije koje su isto imale značajne indekse povećanja u odnosu na lanjsku godinu.

- U tom kontekstu je i travanj prošao iznad očekivanja sa svega nekoliko posto zaostatka u odnosu na lanjsku godinu. Podsjećam da je lani Uskrs bio polovicom travnja, a ove godine krajem ožujka, tako da je unatoč toj različitoj vremenskoj distribuciji, rezultat ovogodišnjeg travnja odličan, veli Ivošević.

Kontinuitet u dobrim rezultatima se za sada najbolje vidi u kumulativnom periodu od početka godine do kraja travnja kao najava predsezone. U tom periodu realizirano je ukupno 416.000 dolazaka i 1,365 milijuna noćenja, što predstavlja izvanredan rezultat.

- Ako to usporedimo s istim razdobljem samo dvije godine unazad, uvidjet ćemo da je tada bilo 295.000 dolazaka i 970.000 noćenja. Razlika je drastična, odnosno 120.000 dolazaka više i 1,4 milijuna noćenja više ostvarenih izvan sezone. Sve do nedavno smo govorili - vansezonski gosti, ali mislim da ćemo i to razdoblje morati promijeniti u naziv predsezonski, zaključio je Denis Ivošević. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater