U Istru stiglo 16 tisuća doza

Istra je prva na udaru gripe. Očekuje se već oko Božića

| Autor: Duška PALIBRK

Kad krene epidemija, najbrže se širi u dječjim kolektivima. Tu je puno djece u zatvorenom prostoru. Ako se zaraze donesu to doma, roditeljima, braći, bakama i djedovima koji dalje šire virus, objašnjava epidemiologinja dr. Jasna Valić, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo

 

Još se ne zna koji će virus gripe cirkulirati ove sezone, ali je HZZO ove godine prvi put za besplatno cijepljenje ugroženih kategorija građana nabavio četverovalentno, nešto skuplje cjepivo, koje je u Europi standard već desetak godina, a kod nas se zadnjih par godina moglo kupiti jedino u ljekarnama.

- Preporuča se prvenstveno starijim osobama, onima koji imaju kronične bolesti srca, pluća, bubrega, šećernu bolest, neuromuskularne bolesti jer s nekim mišićnim oštećenjima ne može se dobro iskašljavati i veći je rizik za tešku upalu pluća. Djeca koja su na kroničnoj acitilsalicilnoj terapiji, ako dobiju gripu, mogli bi imati neke komplikacije. Preporučamo i svim zdravstvenim djelatnicima i njegovateljima u ustanovama. Isto tako i trudnicama, jer se zna da mogu dobiti teške komplikacije od gripe a novorođenče se ne može cijepiti do šest mjeseci života i također je u velikom riziku, kaže dr. Jasna Valić, voditeljica epidemiološke službe u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. 

Vrhunac u siječnju 

Gripa uvijek dolazi sa sjeverozapada i Istra je prva na udaru. Uobičajeno stiže oko Božića, ako ne urani kao zadnje dvije godine kada su već u studenom u Hrvatskoj zabilježeni prvi oboljeli. Cijepljenje je upravo počelo i jučer se u Zavodu za javno zdravstvo u Puli i prije otvaranja ambulante skupio mali red. Ambulanta radi od 8 do 13 sati, s pauzom od 10 do 11. Cijepiti se isplati dok god traje sezona gripe, koja potraje i do svibnja, s vrhuncem epidemije obično u siječnju i veljači.

- Požurio sam dobiti cjepivo prije nego što nestane. I to se znalo dogoditi. Cijepim se svake godine. Treba se čuvati, godine idu, a ljudi umiru od upale pluća, kaže nam gospodin u čekaonici Zavoda. Većinom su tu starija lica; jedna gospođa kaže da se zadnje dvije godine cijepi radi preventive, nakon operacije srca.

Kada krene epidemija, gripa najviše pogađa djecu jer nemaju imuniteta, ali zahvaljujući dobrom zdravlju, oni to i prebole bez većih komplikacija. Stariji od 65, međutim, iako su stjecali imunitet kroz godine, možda se i redovno cijepili, imaju puno kroničnih bolesti i to je breme uz koje virus može jako oštetiti zdravlje, dovesti i do smrtnog ishoda. Istra je lani dosta dobro prošla u odnosu na druge regije u Hrvatskoj: ovdje je zabilježen srednji intenzitet gripe, bez ijednog smrtnog ishoda. Jedan od razloga vjerojatno je i veća procijepljenost građana Istre nego u drugim dijelovima zemlje, iako se ni cijepljenjem ne može potpuno zaustaviti epidemija.

        - Kad krene epidemija, najbrže se širi u dječjim kolektivima. Tu je puno djece u zatvorenom prostoru. Ako se zaraze donesu to doma, roditeljima, braći, bakama i djedovima koji dalje šire virus, objašnjava epidemiologinja.

Na pitanje kako razlikovati gripu od prehlade i obične viroze, dr. Valić kaže da se u prehladu ulazi postupno, tijekom par dana, s hunjavicom, kihanjem i curenjem nosa, dok kod gripe tjelesna temperatura u par sati skoči na 38-39 stupnjeva Celzijevih, nekad i više, praćena neugodnom grloboljom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima. Gripu treba odležati od sedam do deset dana. Ako se visoka temperatura, koju treba snižavati paracetamolom, ponovi nakon četiri-pet dana, nastupile su komplikacije i treba se javiti liječniku.

Vrijeme inkubacije 

- Možemo se i cijepiti pa dobiti gripu, mada je to puno rjeđe. Stariji od 80 godina slabije reagiraju na sva cjepiva, što je fiziološki, imunitet ide nizbrdo, tumači dr. Valić.

A ne smiju se cijepiti oni koji su već imali jaku alergijsku reakciju na cjepivo protiv gripe, alergični na jaja i pileće proteine te na sastavke u cjepivu, formaldehid i neomicin. Oboljelima od malignih ili autoimunih akutnih bolesti preporuča se cijepljenje, ali ovisno o stanju pacijenta.

- Od cjepiva protiv gripe ne možete se razboljeti. Ako čovjek kaže da se razbolio nakon što se cijepio, vjerojatno je već bio u inkubaciji. Zarazni smo dan prije nego što se razbolimo, kazala je dr. Valić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter