SUFINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA RAVNOMJERNOG RAZVITKA

ISTARSKI ŽUPAN I NAČELNICI ŠEST OPĆINA SREDIŠNJE ISTRE POTPISALI UGOVORE: Pomoć u financiranju šetnica, rasvjete, kanalizacije, zida oko groblja…

Ukupno je kroz ovaj natječaj dodijeljeno 522.533 kune što znači da je u proračunu Istarske županije za tu namjenu u ovoj godini još nešto manje od 178.000 kuna. Moramo još odlučiti hoćemo li tu rezervu koja postoji iskoristiti da pokrijemo moguću razliku u cijenama radova ili ćemo možda raspisati dodatni natječaj te sufinancirati još neki projekt, kazao je župan Boris Miletić

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Sredstva su odobrena općinama Lanišće, Tinjan, Cerovlje, Oprtalj, Lupoglav i Grožnjan

Sredstva su odobrena općinama Lanišće, Tinjan, Cerovlje, Oprtalj, Lupoglav i Grožnjan


Istarski župan Boris Miletić i načelnici šest općina središnje Istre potpisali su jučer u Puli ugovore o sufinanciranju programa, odnosno projekata ravnomjernog razvitka. Programi i projekti se sufinanciraju iz Proračuna Istarske županije za 2022. godinu, a sredstva su odobrena općinama Lanišće, Tinjan, Cerovlje, Oprtalj, Lupoglav i Grožnjan.

Osigurano 700 tisuća kuna

- To je jedan od programa koje Istarska županija već nekoliko godina provodi s time da smo za ovu proračunsku godinu tu stavku dodatno pojačali. Dosad smo za tu namjenu iz proračuna godišnje izdvajali 300 tisuća kuna, dok je u Proračunu za 2022. godinu taj iznos 'podebljan' na 700 tisuća kuna. Do tog povećanja planiranog iznosa za projekte ravnomjernog razvitka u manje razvijenim općinama došlo je upravo iz razloga kako bi tim općinama pružili značajniju financijsku potporu jer one ipak, za razliku od nekih drugih, prije svega priobalnih općina u Istri imaju za realizaciju svojih planova na raspolaganju nešto skromnija proračunska sredstva, rekao je prilikom potpisivanja ugovora istarski župan Miletić.

Istarska županija je raspisala natječaj na koji su se općine javile s projektima za koje su im odobrena sredstva. Tako je Općini Tinjan odobreno 77.741 kuna za sufinanciranje uređenja šetnice, odnosno nogostupa u naselju Tinjan, dok je Općini Cerovlje odobreno 89.460 kuna za postavljanje moderne ekološke rasvjete visoke učinkovitosti. Općini Lanišće odobreno je 99.000 kuna za sufinanciranje zamjene postojeće rasvjete ekološki prihvatljivom LED rasvjetom što podrazumijeva nabavu i montažu 48 komada LED rasvjete u šest općinskih naselja, dok je Općini Oprtalj pripalo 95.707 proračunskih kuna za sufinanciranje zamjene vanjske stolarije na zgradi općinske uprave. Općini Lupoglav se sa 75.000 kuna sufinancira izgradnje oborinske kanalizacije, dok je Općini Grižnjan odobreno 85.625 kuna za sufinanciranje druge faze sanacije i uređenja zida na groblju Sv. Kancijan kod Šterne. Ukupno je kroz ovaj natječaj dodijeljeno 522.533 kune što znači da je u proračunu Istarske županije za tu namjenu u ovoj godini ostalo nedodijeljeno još nešto manje od 178.000 kuna.

Spajanje općina - dobrovoljno

- Moguće je da će, s obzirom na situaciju na samom tržištu i rast cijena, doći do nekakvog povećanja planiranih troškova te ćemo odlučiti hoćemo li tu rezervu koja postoji iskoristiti tako da pokrijemo tu razliku ili ćemo možda biti u mogućnosti raspisati i dodatni natječaj te sufinancirati još neki projekt, kazao je župan Miletić.

Podsjetio je na svoje više puta jasno deklarirano opredjeljenje da tijekom ovog mandata želi biti župan svih građana Istre te župan koji spaja i povezuje, dodajući kako je i ova raspodjela sredstava upravo u tom cilju.

- Tijekom dosadašnjeg dijela mandata obišao sam dobar dio općina te devet od deset istarskih gradova, a mislim da ćemo u ovoj godini uspjeti otići i u one sredine u kojima do sad nismo bili i zaokružiti taj ciklus. Znam koji su problemi i izazovi, ali i planovi, odnosno želje i programi koje naše općine žele realizirati. Pritom je sasvim jasno da je potencijal i vlastita fiskalna mogućnost za realizaciju toga u priobalju jedna, a u najvećem dijelu unutrašnjosti neka sasvim drugačija priča. Zato smo u cilju realizacije razvojnih projekata i programa i u tim sredinama krenuli u ovaj program i predvidjeli ova sredstva. Znam da je sad vrlo aktualna tema oko reorganizacije teritorijalnog ustroja i spajanja nekih općina i ja doista nemam ništa protiv toga, ako je to na dobrovoljnoj bazi. Međutim, ja kao župan stava sam da je svaka od naših općina itekako opravdala svoje postojanje i funkcioniranje, kazao je Miletić.

Foto

Podsjetio je na određena funkcionalna spajanja koja u Istri već postoje poput udruživanja turističkih zajednica u Turističku zajednicu središnje Istre, suradnju općina na sjeveru kroz zajedničkog pročelnika i komunalnog redara i slične slučajeve.

Ravnomjerni razvoj Istre

- Držim da je to pozitivno i da tome treba težiti ako se neki poslovi mogu zajednički obavljati i tako racionalizirati troškove, ali s druge strane držim isto tako da svaka jedinica lokalne samouprave mora imati svoju razinu autonomije kada govorimo o odlučivanju, a prije svega tu mislim na korištenje proračunskih sredstava, te razvojne i prostorne planove, kazao je Miletić.

Jedan od potpisnika ugovora bio je načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin koji je kazao da je njegova općina dobila od Istarske županije financijsku pomoć za već dugo vremena planiranu izgradnju šetnice kroz mjesto.

- Investicija je bila nešto veća od iznosa koji smo dobili, ali sredstva Istarske županije svakako su nam pomogla u njezinoj realizaciji te se zahvaljujemo Županiji što je prepoznala taj projekt. Nadam se da će tako biti i ubuduće jer imamo još dosta projekata koji su u pripremi i s kojima ćemo se, kad bude vrijeme, prijavljivati na neki od narednih natječaja, kazao je Hrvatin.

Proračuni malih općina najčešće su skromni i ne omogućavaju realizaciju pojedinih zahtjevnijih investicija koje su nužne za razvoj, te je stoga, kako je kazao Hrvatin, svaka pomoć, pa i ona najmanja, u njihovoj realizaciji itekako dobrodošla. - Za nas su i neki mali projekti u financijskom, ali i drugom pogledu veliki, te bi bez pomoći sa strane vrlo teško bili realizirani, zaključio je načelnik općine Tinjan.

- Mogu pohvaliti inicijativu Istarske županije da na ovaj način pomaže ravnomjerni razvoj Istre, odnosno manje razvijenih općina među koje spada i općina Lupoglav. Naš projekt je oborinska kanalizacija uz pristupnu cestu za naselje Semići budući da su nam se na toj lokaciji za vrijeme većih padalina stvarali problemi. Projekt je vrijedan oko 150 tisuća kuna, a uz pomoć Županije on će biti realiziran i problem otklonjen, komentirajući projekt za koji su Lupoglavu odobrena sredstva, kazao nam je načelnik te općine Franko Baxa.

Jedna od potpisnica ugovora bila je i načelnica Općine Lanišće Roberta Medica. S 277 stanovnika na 144 kvadratna kilometra Lanišće je najveća općina u Istri s najmanjim brojem stanovnika te vrlo skromnim proračunom.

- Kandidirali smo na ovaj natječaj rekonstrukciju javne rasvjete i taj projekt financiramo iz više izvora, a značajna pomoć u tome su nam ova sredstva odobrena iz županijskog proračuna. Istarska županija u svakom trenutku ima razumijevanja za naše potrebe i prate nas u našim projektima, bilo da je riječ o kulturi, zdravstvu, prostornom planiranju, poljoprivredi ili infrastrukturnim ulaganjima poput ovog, kazala je načelnica Medica.

* Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater