Istarski pršut pazinske tvrtke Pisinium osvojio je naslov šampiona i s 93,86 osvojenih bodova postao apsolutni pobjednik četvrtih Dana hrvatskog pršuta održanih minulog vikenda u Dubrovniku u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta. Od drugih istarskih proizvođača zlatnom je medaljom nagrađen Mladen Dujmović iz Kringe.
- U proizvodnju našeg pršuta uključena je čitava obitelj, neprestano podižemo ljestvicu kvalitete, ulažemo u proizvodnju i promociju istarskog pršuta, pa je šampionska titula potvrda i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru, istaknula je Hani Hreljak, direktorica tvrtke Pisinium na svečanoj dodjeli priznanja dok je njezin je otac i vlasnik tvrtke Josip Hreljak primao šampionsko odličje iz ruku dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, ujedno i izaslanika predsjednice Republike.
Začini papra, lovora, ružmarina
U svečanom programu skupa istarski pršut Pisinium predstavljen je kao certificirani proizvod zaštićen europskom oznakom izvornosti, koji za razliku od drniškog i dalmatinskog nema kožu i potkožno masno tkivo, soli se morskom solju te začinima poput papra, lovora, ružmarina, i izlaže atmosferi suhog zraka.
Pazinska obiteljska tvrtka za preradu mesa i proizvodnju suhomesnatih proizvoda Pisinium inače je osnovana 1995. godine, a pršute je počela proizvoditi 1997. godine. Danas proizvodi ukupno 12.000 komada pršuta godišnje u tri brenda: 1.200 komada su istarski pršuti sa zaštićenom europskom oznakom izvornosti, dok ostatak otpada na necertificirane pršute nazvane "Pršut Hreljak" i "Pršut Ruža". Pisinium izvozi deset posto svoje ukupne pršutarske proizvodnje, od čega su 400 komada zaštićeni istarski pršuti.
Ova je najmlađa pršutarska manifestacija u Hrvatskoj malo drukčija od drugih postojećih i dugovječnijih kao što su Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, Nacionalni sajam pršuta u Sinju i Međunarodni festival pršuta u Drnišu. Osim što se na Danima hrvatskog pršuta ocjenjuju i nagrađuju isključivo zaštićeni hrvatski pršuti s europskim oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla, odnosno istarski, krčki, dalmatinski i drniški, i to svi zajedno u jednoj kategoriji, značajan dio programa posvećen je stručnim temama i daljoj tržišnoj afirmaciji pršuta kao autohtonih hrvatskih proizvoda. (Davor ŠIŠOVIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA