NAJNOVIJE


PAZIN OTVORENI 14. DANI MEDA

Istarski med do kraja godine dobiva nacionalnu oznaku izvornostiNa ovogodišnjoj izložbi predstavlja se ukupno 110 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a među njima je 26 izlagača meda i pčelinjih proizvoda od kojih je 19 iz Istre * Ovogodišnja novost je prateća izložba poljoprivrednih proizvoda smještena u šatoru pred ulazom u dvoranu

U pazinskoj sportskoj dvorani svečano su otvoreni 14. Dani meda, međunarodna izložbe meda, pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo koju organizira Pčelarska udruga Lipa u suradnji s gradskom upravom, Turističkom zajednicom središnje Istre i pazinskim udruženjem obrtnika. Na ovogodišnjoj izložbi predstavlja se ukupno 110 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a među njima je 26 izlagača meda i pčelinjih proizvoda od kojih je 19 iz Istre.

Senzibilizacija djece spram pčelarstva

- Medna priča iz Pazina svake godine nudi nešto novo, rekao je na svečanosti otvorenja pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, a ovogodišnja novost je prateća izložba poljoprivrednih proizvoda smještena u šatoru pred ulazom u dvoranu. Dani meda su i prigoda da se predstave projekti turističkog razvoja središnje Istre kao što su D-STIR i I-Archeo.S kojima se razvijaju novi turistički proizvodi čiji je cilj omogućiti doživljaj izvorne Istre na kućnom pragu, naglasio je Krulčić.

Predsjednik pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini je izrazio posebno oduševljenje kolonama dječice koja od jutra dolaze razgledati izložbu, te pohvalio pčelare i njihove udruge iz čitave Istre na senzibiliziranju djece spram pčelarstva, meda i pčelinjih proizvoda. "Ta dječica koja su prije 14 godina počela dolaziti na Dane meda danas pohađaju i završavaju naše pčelarske škole i počinju se baviti pčelarstvom, preuzimajući ovo umijeće u ime mlađih generacija, a to pokazuje koliko je važna edukacija", rekao je Anđelini, izvješćujući kako novost u tom edukacijskom nizu predstavlja edukacija senzornih analitičara meda, čija će prva generacija biti promovirana baš tijekom izložbe, a uskoro slijedi i novi tečaj.

"Antioksidans-regija" s hranom za bogove

Pazinske Dane meda pohvalio je i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos, naglasivši kako je predstojeća godina važna za hrvatsko pčelarstvo jer se kreće u bolji marketing hrvatskog meda, i istaknuvši Istru kao primjer kako se kvalitetan med može plasirati potrošačima u turističkim destinacijama. Istarski župan Valter Flego također je čestitao organizatorima Dana meda što već 14 godina razvijaju ovu manifestaciju, i nakon što se našalio da je "med poznati antioksidans, od davnina poznat ljekovita hrana za bogove, pa se tako idealno uklapa u viziju Istre kao antioksidans-regije", izvijestio kako se do kraja godine očekuje dovršetak postupka zaštite istarskog meda nacionalnom oznakom izvornosti. Uzgred je najavio i da će vrlo brzo biti objavljeno i rješenje o zaštiti istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti. "Time Istra i kroz svoje zaštićene proizvode širi svoju prepoznatljivost", zaključio je župan Flego i otvorio 14. Dane meda u Pazinu.

Ima i kobasica, namaza, sireva, ulja, sokova i knjiga

Izložba u pazinskoj sportskoj dvorani nudi na kušanje i kupnju mnoge vrste meda iz Istre i drugih hrvatskih regija, kao i niz drugih pčelinjih proizvoda i prerađevina, ukrasa i suvenira, pčelarskog pribora i opreme, te druge proizvode poput kobasica, namaza, sireva, maslinovog i bučinog ulja, voćnih prerađevina i sokova, a u kutu dvorane postavljen je i štand s knjigama koji uz ostalo nudi i obilje pčelarske literature.

Odmah lijevo od ulaza u dvoranu štand je na kome se predstavlja pazinski medni cukerančić, kao autorska inovativna varijanta pazinskog cukerančića koji je zasad jedino iz Istre zaštićeno nematerijalno kulturno dobro iz područja tradicijske gastronomije. Davorka Šajina i Alida Vadanjel pred posjetiteljima sajma predstavljaju cjelokupni proces izrade cukerančića, od pripreme tijesta preko pečenja i finaliziranja; a od običnog se cukerančića ovaj medni razlikuje po tome što mu se u tijesto umjesto šećera dodaje med, te što se nakon pečenja umače u mješavinu meda i vina. Poslužuje se nataknut na čašu pazinske malvazije, što je zanimljiv i atraktivna prijedlog za jedan mogući tipično pazinski zalogaj i gutljaj dobrodošlice.

Kolone djece, kako je na otvorenju primijetio Anđelini, s iskusnim pčelarima kao tumačima i vodičima, s velikim zanimanjem obilaze izložbu, a pažnju im najviše plijeni ostakljeni model košnice na kome se može promatrati pčele u njihovoj nastambi, što je u svakodnevnoj praksi oku inače nevidljivo.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam