S AZRRI-jem smo krenuli u zajednički uzgoj istarskog goveda, a potom suradnju nastavili novim projektom proizvodnje suhomesnatih proizvoda, suhih kobasica od mesa istarskog boškarina u koje je implementirana industrijska konoplja uzgojena u Istri, na području Motovuna i Vižinade. Prema našim saznanjima, ovo je inovativan proizvod ne samo u hrvatskim, već i u europskim okvirima, ističe Karlo Kovačić, direktor Hemp Histrice
David Skoko i konoplja (foto HEMP HISTRICA)
Industrijska konoplja na velika vrata ulazi u gastronomiju s prvim suhomesnatim proizvodom napravljenim u suradnji s AZRRI-jem, Agencijom za ruralni razvoj Istre. Tvrtka Hemp Histrica osmislila je projekt u koji je, uz AZRRI, uključen i poznati chef David Skoko. Hemp Histrica osigurala je visokokvalitetnu konoplju, istražila te priložila nutricionistički dio cijeloj priči, a AZRRI je sve to pretočio u istarsku suhu kobasicu.
Testni primjerci
- S AZRRI-jem smo krenuli u zajednički uzgoj istarskog goveda, a potom suradnju nastavili novim projektom suhomesnatih proizvoda, suhih kobasica od mesa istarskog boškarina u koje je implementirana industrijska konoplja uzgojena u Istri, na području Motovuna i Vižinade. Prema našim saznanjima, ovo je inovativan proizvod ne samo u hrvatskim, već i u europskim okvirima, ističe direktor Hemp Histrice Karlo Kovačić.
Ova firma, sa sjedištem u nekadašnjoj Purisovoj tovnoj farmi podno Motovuna, koju je većim dijelom obnovila, obrađuje 18 hektara površine. Bavi se uzgojem ljekovitog bilja, konoplje i kamilice, kao i uzgojem istarskog goveda i istarskog magarca.
Direktor AZRRI-ja Igor Merlić zadovoljan je što se upravo pokreće novi ciklus u Edukacijskom gastronomskom centru na Gortanovom brijegu.
- U suradnji s tvrtkom Hemp Histrica započeli smo projekt konzumiranja konoplje u poznatim istarskim proizvodima te smo testno napravili više kobasica. Ključni sastojak je meso istarskog goveda, boškarina. U našem edukacijskom centru u ponedjeljak ćemo ih degustirati i zaključiti koja je najbolja i onda krenuti dalje na tržište. Mislimo da tu ima velikog potencijala, da je to nešto novo. Istra kao vodeća gastronomska regija u Hrvatskoj pokreće program koji je inovativan, a možda i na neki način malo provokativan, ali to je naravno i cilj da ti naši proizvodi pronađu svoju tržišnu nišu, jer radi se o zdravoj prehrani i o nečemu što je svakako budućnost, uvjeren je Merlić.
Vinarija Franc Arman iz Vižinade za prezentaciju novog proizvoda osigurala je vrhunska vina.
Ukusni meniji
- S obzirom da već dvije godine međusobno oplemenjujemo polja, vinograd s naše strane te konoplja s njihove strane, bilo je logično cijelu gastronomsku priču zaokružiti s našom ponudom vina. Nakon pomnog isprobavanja, pronašli smo ono što odgovara jelima od konoplje te ćemo to s užitkom predstaviti. Radi se o probnoj seriji istarske malvazije aromatizirane cvijetom konoplje, koja je u potpunosti nadmašila naša očekivanja, kaže Oliver Arman.
David Skoko odlučio se uključiti u ovaj projekt jer, kao što napominje, takvo što u Hrvatskoj još nije napravljeno, a voli izazove.
- Moram priznati da mi je veliko zadovoljstvo prihvatiti ovakav projekt, pogotovo jer se radi o zdravoj prehrani, a s druge strane na vrlo edukativan i profesionalan način približava ljudima konoplju u gastronomiji. Veselim se suradnji i garantiram ukusne menije, ističe Skoko.