NA POPISU NAJIMUĆNIJIH U DRŽAVI SASVIM NOVA IMENA

INFOBIPOVCI Jesu li Vodnjanci Roberto i Silvio Kutić i Izabel Jelenić NAJBOGATIJI HRVATI?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić (CROPIX)

* Prema nekim procjenama, među kojima je ona ekonomista Ivice Brkljače, Infobip danas vrijedi oko 6,6 milijardi kuna. To znači da tri suvlasnika spadaju među najbogatije Hrvate, a moguće je da su i doista sva trojica na samom vrhu

 
 
 

* Konkurent im je Mate Rimac. Procijenjeno je da Rimac Automobili vrijede oko 4,3 milijarde kuna, a Rimčev udio, koji je nešto ispod 50 posto, oko 2,1 milijardu. Dakle, na taj način procijenjeno bogatstvo braće Kutić i Jelenića podjednako je onom Mate Rimca

Je li suvlasnici vodnjanske IT tvrtke Infobip, braća Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić danas najbogatiji Hrvati? Lako moguće da jesu, premda je na to pitanje teško točno odgovoriti.

Tako nešto pokušao je mladi ekonomist Ivica Brkljača, koji se zabavio analizirajući i pokušavajući temeljem dostupnih informacija izračunati tko bi u ovom trenutku mogao biti najbogatiji Hrvat. Do točnog odgovora nije stigao, ali je u svojoj analizi došao do imena dvaju favorita u toj utrci, a to su Mate Rimac, vlasnik hrvatske tvrtke za proizvodnju električkih vozila Rimac Automobili, i Silvio Kutić.

"Infobip je navodno postao prvi hrvatski "unicorn", odnosno start up koji vrijedi preko milijardu dolara. Ne znam koliko je ta procjena realna, kao ni vlasničku strukturu Infobipa, ali ako je istina i ako je Silvio Kutić još uvijek većinski vlasnik, kao što sam pročitao, tad je on uvjerljivo "najteži" Hrvat. I on je osnovao firmu tek 2006., što je super, a suvlasnici i suosnivači Izabel Jelenić i Roberto Kutić su onda također "top 10 teškaši" u Hrvatskoj", konstatirao Brkljača.

Međutim, koliko je redakciji Glasa Istre poznato, braća Kutić i Jelenić imaju jednake (ili slične) suvlasničke dijelove, odnosno Silvio Kutić, premda jest glavni direktor (CEO), od ostale dvojice nije veći vlasnik. Ovu informaciju teško je provjeriti jer Infobip nije izlistan na burzi, pa podaci o vlasničkoj strukturi nisu javni. Poznato je da je vlasnik Infobipa tvrtka Infobip Limited iz Londona.

Prema informacijama koje je iznio Rimac, Brkljača je izračunao da Rimac Automobili vrijede 4,3 milijarde kuna, a Rimčev udio, koji je nešto ispod 50 posto, oko 2,1 milijardu. Vrijednost Infobipa Brkljača je procjenio na preko 6,6 milijardi kuna, što može značiti da je na taj način procijenjeno bogatstvo braće Kutić i Jelenića podjednako onom Mate Rimca, možda malo veće, ili manje.

Svi ostali, naime, daleko su od ovog četverca mladih i uspješnih poduzetnika koji se bave modernom tehnologijom.

Uber, Facebook…

Infobip je jedina hrvatska IT tvrtka s više od tisuću zaposlenih, te uvjerljivo najbrže rastuća hrvatska tvrtka koja ima 60 ureda na šest kontinenata. Vodnjanski IT gigant ujedno je i jedina hrvatska tvrtka čija se korisnička baza mjeri u milijardama, a među njihovim stalnim klijentima su globalni igrači poput Ubera, Facebooka, WhatsAppa, Virgin Recordsa i mnogi drugi. U planu je skora izgradnja IT kampusa u Zagrebu, ali i nove investicije u Istri jer vlasnici tvrtke u iduće tri godine žele zaposliti 1.000 inženjera i 1.000 programera, te od Vodnjana napraviti tehnološko-znanstveni grad u koji će dovesti stručnjake iz cijelog svijeta.

Trojac iz Infobipa je, podsjetimo, koncem ožujka proglašen EY poduzetnicima 2018. godine, a godinu dana prije njih ista je nagrada završila upravo u rukama Mate Rimca.

A što se njega i njegovog bogatstva tiče, mladi ekonomski analitičar poziva se na nedavni intervjuu povodom vijesti da su Hyundai i Kia odlučili uložiti 80 milijuna eura u Rimac Automobile. Tim povodom, kaže, Mate Rimac rekao je sljedeće: "…A što se vlasništva tiče, sada držim 47,7 posto. Kineski Camel Group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine".

"Ako za 13,7 posto vlasništva platiš 80 milijuna eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do toga da Rimac Automobili trenutno na tržištu vrijede 584 milijuna eura ili preko 4,3 milijarde kuna. Za usporedbu, da se vidi koliko je to nevjerojatno visoka brojka, tržišna kapitalizacija naše najveće turističke kompanije Valamar Riviere, koja drži desetinu ukupnog kategoriziranog turističkog smještaja u Hrvatskoj, na burzi trenutno iznosi 5,1 milijardu kuna. Inače, firma Rimac Automobili osnovana je prije svega 10 godina, a prije 8 godina dobila je prvog zaposlenika (danas ih ima preko 500). Dakle, Mate Rimac je u nevjerojatno kratko vrijeme postao, lako moguće, najbogatiji Hrvat! Njegov udio u firmi težak je 279 milijuna eura ili 2,1 milijardu kuna, čime je prešišao sve ostale teškaše u Hrvatskoj", konstatira Ivica Brkljača.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum