TURISTIČKE INFORMATIVNE PLOČE

INFO OPRTALJ: Promocija turističkih sadržaja i zanimljivosti

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Informativne ploče u Oprtlju

Ovakav način informiranja predstavlja novost u turističkoj ponudi Općine Oprtalj, budući da na ovom području nema sličnih projekata koji obuhvaćaju sve zanimljive i korisne podatke, već je informiranje fragmentirano i nepotpuno

Informativne ploče, prve takve vrste čije je postavljanje inicirala Turistička zajednica Oprtlja, postavljaju se na oprtaljskom području. Radi se o projektu postavljanja ukupno šest informativnih ploča, kojeg sufinancira Hrvatska turistička zajednica, a ukupno je vrijedan 13.600 kuna. Do sada su postavljene tri ploče, jedna je u Oprtlju kraj gradskih vrata, a druge dvije na vidikovcima Armanija i Sv. Jelena. Preostale će se, u Livadama, Istarskim Toplicama i Zrenju, postaviti do kraja ovog mjeseca.

Na svakoj info ploči grafički je prikaz pojedine lokacije s naznačenim objektima kulturne, turističke i ugostiteljske ponude. U tekstualnom dijelu, na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, navedeni su opći podaci i zanimljivosti o tim lokacijama te sve korisne informacije.

- Cilj ovog projekta je podizanje kvalitete turističke ponude te povećanje kvalitete pruženih informacija posjetiteljima koji najčešće obilaze destinaciju bez turističkog vodiča, a i onim posjetiteljima koji uz informacije koje im pružaju turistički vodiči žele saznati koji podatak više. Projekt će doprinijeti i promociji manje poznatih kulturnih i povijesnih lokaliteta te turističkih i ugostiteljskih objekata oprtaljskog područja. Informativne ploče postavljene su na pomno odabranim mjestima kako bi na najbolji način predstavile pojedinu lokaciju i omogućile turistima i izletnicima lakše snalaženje u prostoru, kaže Martina Bertović, stručna suradnica Turističke zajednice Općine Oprtalj.

Ovakav način informiranja, kaže Bertović, predstavlja novost u turističkoj ponudi Općine Oprtalj, budući da na ovom području nema sličnih projekata koji obuhvaćaju sve zanimljive i korisne podatke, već je informiranje fragmentirano i nepotpuno. Informativne ploče će pridonijeti promociji turističkih sadržaja te manje poznatih i posjećenih mjesta.

Informativne ploče dimenzija 90 x 60 centimetara od aluminijskog su lima i specijalnog aluminijskog profila sa zaobljenim uglovima. Prema rješenju grafičkog dizajnera izveden je digitalni tisak na PVC foliji koji se aplicira na ploču. Stupovi ploča su od čeličnih cijevi, antikorozivno zaštićenih postupkom vrućeg cinčanja. Stupovi se ugrađuju u betonski temelj izuzev u samom Oprtlju, pokraj gradskih vrata, gdje je ploča montirana izravno na zid.

Uz plan naselja, na info ploči u Oprtlju, primjerice, niz je zanimljivosti poput one da je crkva Sv. Marije, jednobrodna građevina s preslicom i zvonima sagrađena u 15. stoljeću, dok su prednji trijem - lopica, te svetište pridodani 1770. godine. Ubrzo nakon izgradnje unutrašnjost crkve je 1471. godine oslikao i potpisao Cleriginus iz Kopra (de Iustinopoli) uz još tri nepoznata majstora. Crkva sv. Cecilije izgrađena je pak 1842. godine kada je zasnovano i novo oprtaljsko groblje.

Na oprtaljskom središnjem trgu kod župne crkve sv. Jurja, danas nedostaje zgrada komunalne palače koja je spaljena 1944. godine, a naknadno zbog ruševnosti i posve uklonjena. Radilo se o katnici s masivnim kamenim vanjskim stubištem položenim duž pročelja, balkonom i velikim pravokutnim prozorskim otvorima iz 19. stoljeća. Pročeljem palače dominirao je mletački krilati lav sv. Marka, sada prezentiran u gradskoj lođi, kojeg je usprkos dataciji rimskim brojevima u 1529. godinu, starija literatura smatrala jednim od najstarijih u Istri.

Među ostalim spominju se i zgrada fontika, skladište za rezerve žitarica koje su se čuvale za slučaj opsade i gladnih godina, potom i vodosprema iz 1938. godine. U sklopu bedema nalaze se gradska vrata, jedina sačuvana od triju koliko ih je naselje Oprtalj imalo. Pregrađena su 1756. godine, ali je sačuvano i nekoliko arhitektonskih elemenata koji su pripadali ranijem utvrđenju, kao primjerice zazidani luk s lijeve strane unutar vrata, mjesta gdje su zacijelo boravili stražari na dužnosti. Iznad njih bila je kula koja je naknadno pregrađena u stambenu zgradu.

Nasuprot glavnog ulaza, nalazi se gradska lođa koja je u 16. stoljeću podignuta na mjestu starije. Sve do propasti Venecije korištena je kao sudnica, a danas je u njoj lapidarij s rimskim, srednjovjekovnim i kasnijim fragmentima. Uz lođu se pruža impozantna gradnja nekadašnjega bastiona čije se dimenzije dobro mogu sagledati tek sa susjednih uzvisina.

Crkva sv. Roka podignuta je u 16. stoljeću kao zavjetna protiv kuge. Oslikao ju je 1534. godine Anton iz Padove. Crkvica je mauzolej poznatih oprtaljskih obitelji pa je u unutrašnjosti sačuvan niz nadgrobnih ploča iz doba baroka. Zgradu u kojoj je danas osnovna škola projektirao je arhitekt Rinaldo Rinaldi iz Oprtlja, a sagrađena je 1818. godine kao vojarna za potrebe austrijske vojske.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of