1935. - 2022.

IN MEMORIAM: Profesor Krunoslav Travaš

| Autor: Glas Istre
Krunoslav Travaš (Arhiva)

Krunoslav Travaš (Arhiva)


Jučer nas je, u 87. godini života, napustio profesor Krunoslav Travaš.

Rođen je u Delnicama, diplomirao u Zagrebu, nakon čega, 1959. godine, dolazi u Istru, najprije u Buzet, a zatim u Umag. Predavao je engleski jezik u Osnovnoj školi "Marija i Lina" i u tadašnjem Narodnom sveučilištu "Ante Babić" Umag, kao vanjski suradnik. Nakon deset godina napustio je posao u osnovnoj školi, te je radio u gospodarskom sektoru, u Tvornici boja Hempel, Tvornici Feroplast Buje te u poduzeću Istra-auto. Sve je to vrijeme nastavio predavati engleski jezik u Narodnom sveučilištu, kreiravši posebne tečajeve za djecu, mladež i odrasle polaznike.

U lipnju 1984. godine, profesor Travaš imenovan je direktorom Narodnog sveučilišta Bujštine "Ante Babić". U to vrijeme ustanova je djelovala u tri organizacijske jedinice koje su funkcionirale kao Domovi kulture Umag, Buje i Novigrad. Svaki gradić imao je svoje specifične potrebe u smislu organizacije obrazovnih i kulturnih aktivnosti, kinoprikazivačke i galerijsko-izložbene te bibliotekarske djelatnosti, što uz osnovnu glazbenu školu i velike, tada uglavnom loše održavane zgrade u sva tri grada, posao direktora nije činilo nimalo jednostavnim. U takvim okolnostima, Travaš je, zahvaljujući iskustvima iz gospodarskog sektora i andragoškim znanjima, organizacijskim sposobnostima i iznimnoj radnoj energiji, uspio ponajprije djelatnost obrazovanja odraslih približiti građanima sjeverozapadne Istre, obnoviti suradnju sa srodnim ustanovama iz Rijeke i Zagreba, nabaviti novu opremu za kino te ponovno organizirati kazališna i koncertna gostovanja.

Uspješno je surađivao s ondašnjim Turističkim savezom i turističkim sektorom općenito. Bio je autor prvog specijaliziranog tečaja i Priručnika engleskog jezika za turističke djelatnike, prvog turističkog vodiča grada Umaga te niza idejnih i dizajnerskih rješenja plakata i kataloga koji su služili u promidžbene svrhe Grada Umaga. Službeni radni vijek završio je 1998. godine u umaškom Istraturistu.

Gospodin Travaš nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a Gradsko vijeće Grada Umaga mu je, 2006. godine, za doprinos razvoju Umaga, dodijelilo Povelju Grada Umaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum