KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

IDS PRVI PUT U OPOZICIJI U BUZETU: Novi predsjednik vijeća nezavisni Davor Prodan

Gradonačelnik Damir Kajin koji zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa i naložene mjere samoizolacije nije mogao prisustvovati sjednici, svečanu prisegu položit će naknadno

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVEKO
Novi saziv Gradskog vijeća (Snimio Saša Nikolić)

Novi saziv Gradskog vijeća (Snimio Saša Nikolić)


Za predsjednika Gradskog vijeća Buzeta na preksinoćnjoj konstituirajućoj sjednici jednoglasno je izabran Davor Prodan s Nezavisne liste nositelja Deana Prodana. Za potpredsjednike su također jednoglasno izabrani Vedran Majcan s liste SDP-a i Darko Jakac s liste IDS-a.

Prema predkoalicijskom dogovoru Prodanova Nezavisna lista i lista SDP-a na kojoj su i nezavisni Damira Kajina imaju većinu, čime je IDS po prvi puta opoziciji. Predsjednik vijeća i prvi potpredsjednik izabrani su tako iz reda predstavničke većine, a drugi potpredsjednik iz reda predstavničke manjine.

Kajin ne može bit vijećnik

Gradonačelnika Damira Kajina, nezavisnog sa SDP-ove liste koji zbog nespojivosti dužnosti ne može obnašati dužnost vijećnika, u vijeću je zamijenio Sandi Černeka. U novom sazivu vijeća iduće četiri godine bit će pet vijećnika s Nezavisne liste nositelja Deana Prodana: Dean Prodan, Davor Prodan, Nena Jakovljević, Leana Petohleb Krota i Nenad Šćulac, nadalje četvorka s SDP-ove liste: Sandi Černeka, Vedran Majcan, Dubravka Črnac Dujanić i Elena Jerman te četiri vijećnika s liste IDS-a: Ana Pernić, Darko Jakac, Michela Blagonić i Elvis Černeka. Vijećnici su nakon verifikacije mandata položili svečanu prisegu. Gradonačelnik Damir Kajin koji zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa i naložene mjere samoizolacije nije mogao prisustvovati sjednici, svečanu prisegu položit će naknadno.

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan zahvalio se vijećnicima na povjerenju te ih pozvao da jednim pljeskom koji priziva optimizam i nadu, pozdrave sve Buzećanke i Buzećane, koji su nekad živjeli u Buzetu, sada žive te buduće stanovnike, kao i one koje se bore s teretom nemoći, nezaposlenosti, neuključivosti, ili onima kojima je ovo potonje izbor, posebno one koji se hrvaju sa zdravstvenim tegobama ili liječe od teških bolesti.

Rekao je također da kao predsjednik Gradskog vijeća želi manifestirati otvorenost i toleranciju te poticati kulturu dijaloga. Najavio je da su upravo u tijeku razgovori Nezavisne liste nositelja Deana Prodana kojoj pripada, s gradonačelnikom Damirom Kajinom i članovima s liste SDP-a, Vedranom Majcanom, Elenom Jerman i Dubravkom Črnac Dujanić, dok njihov tim u razgovoru predstavljaju voditeljica izbornog stožera Ileana Pavletić Perosa, budući predsjednik kluba vijećnika Nezavisne liste Nenad Šćulac te nositelj liste Dean Prodan.

Nećemo voditi politiku revanšizma

- Kao što smo se sve dogovorili bez većih napora u vezi organizacije konstituirajuće sjednice, uz mali još dodatni trud, obostrana nam je želja da prije prve iduće sjednice Gradskog vijeća svečano potpišemo detaljni programski paket koji će omogućiti stabilnu većinu u vijeću, ostvarivanje zacrtanih ciljeva usmjerenih prema izlasku grada iz dugotrajne tranzicije u stanje modernizma, odnosno postmodernizama smart ili pametnog grada zadovoljnih građana, i ono što je jako važno voditi ćemo politike nerevanšizma prema bivšoj vlasti, međutim izgledno i izvjesno je to da će do promjena doći na promišljen i analitičan način, vodeći računa o dostojanstvu svakog čovjeka te odluka koje se temelje na rezultatima rada, nikako na proizvoljnim ocjenama ili možebitnim osobnim animozitetima, istaknuo je Davor Prodan.

Novoizabrani predsjednik buzetskog vijeća naglasio je također da je neophodna dobra suradnja sa županijskim vlastima, posebno u vezi cestovne infrastrukture te obnove kultne zgrade odmarališta u Vrsaru, koja treba postati cjelogodišnja buzetska ljetna rezidencija i koja treba biti zrcalo buzetske gospodarske, kulturne i socijalne snage.

- Od presudne je važnosti uspostaviti dijalog te takvim pristupom, svi zajedno trebamo stvarati nove demokratske standarde koje donose realizirane projekte, nasuprot tome su ideološki i osobni sukobi koji ne donose nova radna mjesta te bogatstvo pojedinca i zajednice. U tom smislu zalažem se za svebuzetsko programsko/projektno zajedništvo, višestranačku političku autentičnost i različitost te slobodno iskazivanje građanske individualnosti koja je brana populizmu i nasilnim pokretima, poručio je Davor Prodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom