JELENI, SRNE, DIVLJE SVINJE…

GODIŠNJE 400 PROMETNIH NESREĆA ZBOG SUDARA S DIVLJAČI NA ISTARSKIM CESTAMA: Slovenci osmislili sistem kako ih izbjeći

Pokazalo se naime, prenose slovenski mediji, da su zvučni uređaji, postavljeni na smjerokazne stupiće uz prometnice, kombinacijom ultrazvuka i infrazvuka koji različito mijenjaju jačinu frekvencije, efikasniji od svjetlosnih

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimio Eduard Strenja)

(Snimio Eduard Strenja)


Uz prometnice na pojedinim državnim cestama u susjednoj Sloveniji, postavili su nove zaštitne uređaje za odvraćanje divljači zvukom i svjetlošću.

U godinu dana od njihova postavljanja za 30 posto smanjili su broj naleta vozila na divljač i to na dionicama sa zvučnim napravama. Pokazalo se naime, prenose slovenski mediji, da su zvučni uređaji, postavljeni na smjerokazne stupiće uz prometnice, kombinacijom ultrazvuka i infrazvuka koji različito mijenjaju jačinu frekvencije, efikasniji od svjetlosnih.

Ima li šanse da se i u Hrvatskoj povedu za slovenskim iskustvima, upitali smo predsjednika Lovačkog saveza Istarske županije, ujedno dopredsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Graciana Prekalja.

Samo na istarskim prometnicama godišnje se zabilježi oko 400 naleta vozila na divljač. Jeleni, srneća divljač, divlje svinje, ugrožavaju sigurnost sudionika u prometu, ujedno naleti vozila na divljač dovode do velikih materijalnih šteta.

- Zvučni i svjetlosni uređaji koji odvraćaju divljač od prometnica koriste se već neko vrijeme. Kod nas, doduše, nema nekih velikih iskustava s time. Da bi se postavili, potrebno je napraviti određene elaborate s onim koji upravljaju cestama, a dok god su lovci plaćali štete, nije bilo interesa za ovakve naprave, čija nabava, postavljanje i održavanje, u konačnici, iziskuje i određena financijska sredstva, kaže Prekalj.

Prvog istarskog lovca upitali smo i što je s tzv. "starim" štetama koje još uvijek dolaze na naplatu, a nastale su prije 2018. godine i uvođenja nacionalne police osiguranja, kada su lovačka društva ne samo u Istri već u cijeloj Hrvatskoj, plaćala štete nastale naletom vozila na divljač, usprkos tome što nisu vlasnici divljači, i što ceste i naselja nisu lovišta. Sudske presude uvijek su bile na štetu lovaca.

Gomilanje presuda na štetu lovačkih društava, za "stare" štete nastale prije sklapanja nacionalne police, ovrhe i blokirani računi lovačkih društava, potaknule su Lovački savez Istarske županije da poduzme korake i pokuša spasiti lovačka društva koja zbog duga mogu završiti u stečaju.

- Na izvanrednoj skupštini Lovačkog saveza Istarske županije u rujnu prošle godine donesena je odluka da će sve lovačke udruge sudjelovati u plaćanju šteta koje su pojedine lovačke udruge imale prije 1. travnja 2018. godine, znači prije sklapanja nacionalne police osiguranja. Ispostavilo se da samo Croatia osiguranje kao najveći vjerovnik ima novčano potraživanje prema sedamnaest lovačkih društava za "stare" štete u iznosu od 1,8 milijuna kuna u što su uključeni glavnica, zatezna kamata, parnični trošak, te se uspjelo dogovoriti da se s 920.000 kuna u roku od dvije godine podmiri ta šteta, odnosno namiri cjelokupno potraživanje. Na način da je Istarska županija, resorni Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, lani pomogao s 500.000 kuna, i lovačka društva, njih ukupno 38 solidarno su osigurala isti toliki iznos. Očekuje se da se i ove godine u županijski proračun uvrsti isti iznos jer postoje i druge osiguravajuće kuće s regresnim zahtjevima prema lovačkim društvima, izjavio je Prekalj.

Time se, rekao je, otklonila mogućnost da lovačka društva odu u stečaj zbog tzv. "starih" šteta nastalih prije sklapanja nacionalne police osiguranja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum