Valter i Piero Licul (Branko BIOČIĆ)
Prošle godine napravili smo novi podrum i od ove godine nudimo kušanje naših vina. U ponudi imamo pet vrsta vina, kaže Piero Licul. Proizvodnja količinski nije velika, deset tisuća boteljki, ali na tome neće stati. Namjeravaju saditi nove vinograde
Piero Licul iz Nedešćine vlasnik je OPG-a Fuhtar i nasljednik stoljetne obiteljske tradicije proizvodnje vina. Ljubav prema proizvodnji vina naslijedio je od oca Valtera, predsjednika Udruge vinara i vinogradara Labinštine Trs, a ovaj od svoga oca. Kako svaka autohtona obitelj u Nedešćini, ali i šire ima svoj nadimak, tako su i Liculi od starine, već tristo godina, poznati kao Fuhtari. To im je bila inspiracija za ime OPG-a kojem je vlasnik mladi Piero.
- Prošle godine napravili smo novi podrum i od ove godine nudimo kušanje naših vina. U ponudi imamo pet vrsta vina, istarsku malvaziju, rose koji je napravljen od pedeset posto merlota i isto tako terana. Radimo merlot, teran odležan dvije godine i muškat žuti kao desertno vino, predstavlja Piero svoju ponudu za posjeta labinskih novinara njegovom novom vinskom podrumu i kušaoni za degustacije koju posjećuju i turisti koji borave na Labinštini.
Samo jedna bačva
- Proizvodimo za sada nekih deset tisuća buteljki sa tendencijom rasta. Oko nas ima hvala Bogu dosta stranaca jer u općini Sveta Nedelja ima puno kuća za odmor. Najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, nađu nas jer je danas lako sve naći. Gosti su uglavnom zadovoljni, kušaju i nose sa sobom naša vina, kaže Piero koji nas informira da svoja vina plasira najviše u lokalnom trgovačkom lancu, po restoranima i na kućnom pragu.
O problemima u proizvodnji i logističkoj potpori županije i države dodaje:
- Glavni problemi su što imamo male količine pa ne smijemo ništa fulat ni zeznut. Imamo jednu bačvu i moramo napraviti da bude dobra, kvalitetna, ako zeznemo jednu bačvu mi smo zeznuli sve. A za ostalo borimo se kao i svi. Tržište je nemilosrdno, ali mučimo se i hvatamo korak. U Istarskoj županiji smo članovi Vinistre koja je donijela plan razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri u idućih dvadeset godina i po tome mi ćemo svakako ići naprijed, jer moramo, guraju nas Slavonci i Dalmatinci koji su otišli naprijed. Mi smo dostigli visoku razinu ali ne smijemo stati, zaključio je Piero.
U budućnosti Fuhtari žele posaditi još poneki vinograd pa su u potrazi za zemljom. Žele jednog dana proizvoditi pedeset tisuća boca.
Prije godinu dana osnovana je Udruga vinara i vinogradara Trs.
-Ideja o osnivanju udruge začeta je prije tri godine druženjem nas nekolicine vinara koji smo razmjenjivali iskustva. Prošle godine osnovali smo i formalno udrugu sa dvadesetak registriranih članova. Veliko mi je zadovoljstvo što u našoj udruzi imamo vinara koji radi samo tristotinjak litara za svoje potrebe pa do onih koji obrađuju 37 hektara vinograda. To znači da su svi prepoznali svoje potrebe ali i potrebe organiziranja i udruživanja. Osnovni nam je cilj povećati kvantitetu ali i kvalitetu vina na Labinštini. Imamo za sada pet etiketa, brendova, od ove godine i šestu. Kada budemo imali petnaest onda ću biti sretan i zadovoljan jer ćemo dobiti snagu i prepoznatljivost. Labinština je uvijek bila izostavljena sa svih vinskih karti Istre. Sve se odvijalo na zapadnoj obali Istre, nešto u središnjoj Istri, malo na jugu, u Puli i okolici. Na Labinštini nije bilo ništa ili skoro pa ništa, kaže Valter koji ističe kako labinski vinari i vinogradari tek hvataju korak s ostalim razvijenim i jakim vinogradarskim područjima u Istri već afirmiranim vinarima.
-Nećemo nikada stati u istu razinu sa sjeverozapadnom i zapadnom Istrom jer oni imaju velike vinograde i velike proizvođače. Mi se ne želimo uspoređivati s njima. Skrećemo pozornost na nas jer kvalitetu imamo, nije lako proizvoditi rinfuzu i onda preći na butelje. Kod nas su sve usitnjene parcele, nema velikih državnih koje bi mogli uzeti u najam ali priliku vidimo u novom Zakonu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem. Nadam se da će se tu netko pronaći. Proizvodnja vina je skup sport, sadnja jednog hektara vinograda košta oko dvadeset tisuća eura, zaključio je Valter Licul najavljujući kako će labinski vinari i vinogradari sigurno napredovati jer žele ići naprijed. (Piše Branko BIOČIĆ)