PROJEKT RIMIR

Edukacija za buduće interpretatore baštine u Plomin Luci

| Autor: Branko BIOČIĆ
Razvoj maritimne i ribarske baštine

Razvoj maritimne i ribarske baštine


Razvoj maritimne i ribarske baštine od iznimnog je značaja, a kako bolje naučiti pravilnu prezentaciju vlastitih običaja i tradicije nego kroz edukativni tečaj interpretatora baštine u Plominu u sklopu projekta RIMIR sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Projekt RIMIR usmjeren je očuvanju lokalne ribarske i maritimne baštine te jačanju sinergije ribarstva i turizma na području općine Kršan. Edukacija interpretatora baštine uključuje održavanje terenske nastave, dok će prijavljeni sudionici usvojiti znanja i vještine interpretacije kroz niz aktivnosti, upoznavanje s tematikom i interpretacijom baštine te osobnom interpretacijom, porijeklom interpretacije baštine kroz poveznicu s nacionalnim parkovima te razlikama u Europi i Hrvatskoj te vježbama poput stvaranje dubljeg značenja i veza između objekta i lokaliteta te pojedinačnog fenomena kao i razumijevanje uloge okvira i važnosti interpretacije baštine kroz neformalnog pristupa učenju.

Isto tako, predavači će se dotaknuti tema poput određivanja značajki interpretacije baštine, poruke, okvira te univerzalnog pojma, alata interpretativnog vođenja, uloge vodiča interpretatora kroz niz tehnika, uloga te razumijevanja ključnih pojmova. Edukacija je namijenjena svim zainteresiranim građanima s područja FLAG-a Alba kao i osobe koji su ekonomski vezane za općinu Kršan, a koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine, bolje upoznati lokalnu maritimnu i ribarsku baštinu te naučiti vještine interpretacije baštine te je kao takva u potpunosti besplatna.

U prvom vikendu prisutni su sudionici iz različitih sektora poput iznajmljivača, direktorica turističke zajednice, predstavnici Općine Kršan te voditelji interpretacijskog centra s područja Labinštine. Otvaranju edukacije prisustvovao je načelnik Općine Kršan Roman Carić kao i voditeljica LAGUR-a Alba Mirela Faraguna. Općina Kršan u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom organizira edukaciju pod nazivom Razvoj interpretatora maritimne i ribarske baštine u suradnji s Ivom Sillom kao predavačem iza organizacije Interpret Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini