Na lokaciji Vrh Goli

DUGOOČEKIVANI RADAR Na Skitači dogodine moderni radar koji će pratiti meteorološke pojava na sjevernom Jadranu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Novi suvremeni meterološki radar

Novi suvremeni meterološki radar


Istra će za godinu dana dobiti prvi suvremeni meteorološki radar Državnog hidrometeorološkog zavoda čime će se ostvariti dugoočekivani preduvjeti kvalitetnijeg praćenja meteoroloških pojava na sjevernom Jadranu. Radar će se instalirati na lokaciji Vrh Goli u blizini postojećih telekomunikacijskih objekata (539 metara nadmorske visine) na području naselja Gora Glušići (katastarska općina Skitača) na Labinštini.

- Očekujemo da će dvojno polarizirani meteorološki radar u Istri profunkcionirati krajem 2021. ili u prvoj polovici 2022. godine, kaže Stjepan Ivatek-Šahdan, voditelj projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže Metmonic pri DHMZ-u.

Dvostruko polarizacijski Doppler meteorološki radari (WRM200) omogućuju klasifikaciju vrste oborine u stvarnom vremenu. Dvostruka polarizacija dodaje novu dimenziju i omogućuje klasifikaciju odraza meteorološkog radara u više kategorija, tj. kiša, snijeg, mokri snijeg, tuča i nemeteoroloških odraza (poput jata ptica, rojeva insekata...). Prednost ovih meteoroloških radara je poboljšanje kvalitete dobivenih informacija koje će znatno poboljšati preciznost upozorenja za opasne vremenske uvjete.

- Plan je da građevinski radovi započnu u prvoj polovici 2021. godine, a čim se steknu uvjeti za instalaciju radara na priobalnim lokacijama da se krene s instalacijom novih radara, krajem 2021. ili u prvoj polovici 2022. godine, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji te početku i završetku građevinskih radova, kaže voditelj Ivatek-Šahdan.

Potvrđuje da se radi o finskim radarima tvrtke Vaisala koji se upotrebljavaju po čitavom svijetu, a najbliže instalirani uređaji se nalaze u susjednoj Sloveniji. Prednost ovih meteoroloških radara je poboljšanje kvalitete dobivenih informacija koje će znatno poboljšati preciznost upozorenja za opasne vremenske uvjete.

Ishođene su sve potrebne dozvole, a građevinsku dozvolu izdao je 21. listopada 2020. Grad Labin. Izgradnja radara na Skitači dio je DHMZ-ovog projekta modernizacije meteorološko-motriteljske mreže čime će se radari postaviti na tri nove priobalne lokacije (Goli kod Labina, Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu) što će napokon osigurati pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske, dakle i Jadrana, radarskim mjerenjima. Također će se zamijeniti postojeći meteorološki radari na tri kontinentalne lokacije (Gradište, Bilogora i Puntijarka).

Naime, u Hrvatskoj su dosad bila instalirana tri meteorološka radara u međurječju Save i Drave, ali, nažalost, ovi su radari instalirani 80-ih godina dotrajali i na kraju svog eksploatacijskog vijeka s obzirom da je njihovo održavanje preskupo prvenstveno zbog nemogućnosti kupnje rezervnih dijelova. Optimalni domet meteorološkog radara s kvalitetnim produktima je oko 120 kilometara (operativni do 240 kilometara), stoga radari instalirani u kontinentalnom dijelu Hrvatske dosad nisu mogli "pokriti" većinu hrvatskog dijela obale. Postavljanjem radara na Jadranu omogućit će se pravodobno dobivanje neophodno potrebnih podataka za najavu olujnog nevremena i ekstremnih oborina na području hrvatskog dijela Jadrana čime će se povećati sigurnost ljudi na moru i uz more.

Upotreba novih tehnologija omogućit će kvalitetnija mjerenja nad Hrvatskom čime će biti dostupno više podataka o stanju atmosfere te omogućeno generiranje više radarskih produkata poput izračuna ukupne količine oborine za različita vremenska razdoblja, određivanje profila vjetra, klasifikacija hidrometeora koji će biti od pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine. Osim bolje prostorne prekrivenosti smanjit će se interval između mjerenja s 15 na 10 minuta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini