ŠOKANTAN SUSRET

Dok je brao fažolete na njivi kraj Žminja UGRIZAO GA POSKOK

Ove je godine to jedini slučaj ugriza otrovnice u Istri kojih bude u prosjeku dva, tri u jednoj sezoni, kaže dr. Izabela Antunović Ćelović. U bolnici uvijek imaju dovoljno seruma - protuotrova za slučajeve ugriza otrovne zmije

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Jedni ih se panično boje, drugi ih rukom hvataju. No, većina ih ne želi blizu svojih kuća posebice ako su to kuće za iznajmljivanje. Nedavno su rovinjski vatrogasci uklanjali poskoka iz jednog autokampa. Jesu li se ove godine posebno namnožile ili se svaki susret s gmizavcima pojačano objavljuje na svim platformama, ne može se sa sigurnošću znati. Pitamo pulske vatrogasce koji pokrivaju područje šire Puljštine, kakva su njihova iskustva.

- Ove godine bilo je ukupno 26 dojava za zmije, što je nešto više nego lani u usporednom razdoblju kada ih je bilo 18. No, često su to pozivi turista iz kuća za odmor na osami, gdje su i staništa tih i drugih životinja. Gosti se uplaše kada vide zmiju, ali dok mi dođemo nje više nema. Mi smo zapravo ušli u stanište zmija, a ne oni u naše, kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula, Rojnić.

Za mnoge neugodan susret s gadom ili bjelouškom, moguć je gotovo svugdje. Zmija se zna zavući u bilo koju rupu ili kamen i u rubnim dijelovima grada, ali naravno puno više u manjim naseljima. U potrazi za vodom približava se češće kućama i površinama koje se zalijevaju u sušnim razdobljima, pojašnjava Ivica Rojnić i dodaje: Znaju se također zavući u kuću ili automobil, ali ove godine nas zovu i kada je vide u prirodi. U takvim slučajevima, naravno, ne dolazimo. Preporučuje vlasnicima kuća da nabave repelente za okućnice. Ove su godine izvlačili iz kokošinjca bjelouške, gada iz auta i šahta od vode. Vrlo rijetko nailaze na poskoka. "Zna se desiti, ali je to u prosjeku jednom godišnje," kaže Rojnić.

Kako doznajemo od dr. Izabele Antunović Ćelović, voditeljice Odjela za infektologiju pulske bolnice nedavno se dogodio jedan ugriz poskoka i to u okolici Žminja. Muškarac je brao fažolete i pri tom ga je zmija ugrizla za ruku. S obzirom da nasad ima zalijevanje kap na kap, zmiju privlači voda u vrijeme suše. Pomoć mu je pružena u pulskoj bolnici na odjelu infektologije. Ove je godine to bio jedini slučaj ugriza otrovnice u Istri. Inače dogodi se dva, tri, najaviše četiri ugriza u jednoj sezoni, premda doktorica naglašava da je svaki ugriz zmije izuzetno traumatično iskustvo. U bolnici uvijek imaju dovoljno seruma - protuotrova za slučajeve ugriza otrovne zmije.

Najviše poziva turista

- U ovo doba godine uobičajeni su češći susreti sa zmijama. Razlog možemo tražiti u povećanoj aktivnosti zmija u prirodi ali i povećanom broju stanovnika zbog turizma pa dolazi do češćih susreta koji su, za neke, jako neugodni, kaže dr. sc. Nediljko Landeka, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Najviše zaprimamo poziva iz različitih objekata koji pružaju turističke usluge a nalaze se na rubovima naselja gdje se dodiruju sa prirodnim staništima zmija. Tako zmija može "zalutati" u takve objekte i iznenadni susret često rezultira paničnim pozivima kako ju ukloniti. Ovaj mjesec smo imali dva slučaja na širem području Pule da se zmija zavukla u automobil, jedna u kuću a više poziva je bilo zbog pojave na okućnici objekta, veli Landeka.

Smatra se da u Istri živi osam vrsta zmija od kojih je samo jedna otrovnica, poskok. Ta informacija je jako bitna s obzirom da je poskok lako prepoznatljiv i u svakom slučaju kada utvrdimo da se ne radi o poskoku možemo reći da nema opasnosti od otrovnog ugriza zmije. Ugristi mogu i druge vrste zmija ali ugriz za čovjeka nije opasan. Poskok ima karakterističan "roščić" na vrhu nosa, specifične romboidne šare sredinom leđa, relativno kratko zdepasto tijelo (60 -80 cm) kratak rep. Boja može varirati od sivkaste do sivo smeđe. Često se prikrije i ne miče pa ga je teško primijetiti što pokazuje slika poskok na rubniku nogostupa skriven ispod lista.

Ipak, mnogi ne stignu smireno pogledati zmiju i često neotrovnu zmiju proglase otrovnicom i ubijaju je. Najčešće zamjene se dogode kada mladog kravosasa, koji izgleda bitno drugačije od odraslog, zamijene za riđovku, koja uopće ne živi u Istri. Nekada se u istoj situaciji nađe i šara poljarica. Valja napomenuti da se radi o zaštićenim vrstama i zmije je zabranjeno ubijati. Ukoliko se pak nađu u kući ili nekom drugom objektu, automobilu, okućnici zmiju treba ukloniti i vratiti u prirodno stanište. Međutim, neki ljudi se panično plaše zmija i kada se radi o neotrovnici i zovu Zavod, vatrogasce, veterinare i sl.. Moramo znati da ne postoji specijalizirani servis koji bi mogao na profesionalan način pristupiti uklanjanju zmija i vraćanju u prirodno stanište tako da se sve svodi na dobru volju i spremnost da takav zahvat izvede osoba koja se ne plaši zmija i ima potrebnu opremu.

Repelenti za zmije

Ukoliko se zmije češće viđaju na nekoj površini, da bi izbjegli neugodne susrete možemo primijeniti repelente za zmije, odnosno različita sredstva za rastjerivanje. Trenutno u ponudi imamo dvije metode rastjerivanja koje su vezane uz specifično ponašanje zmija. Zmije imaju istančane senzore za miris koji postiže uz pomoć posebnog organa u ustima, Jakobsonov organ, a pomoću rašljastog jezika palucanjem prikuplja različite mirise iz okoline. Ukoliko koristimo neko sredstvo jakog mirisa zmiju možemo otjerati. Na tržištu postoji preparat koji je na prirodnoj bazi, smole kamfora, koji uspješno tjeraju zmiju dalje od područja koje "štitimo". Također postoje i različite naprave koje proizvode vibracije na koje je zmija također osjetljiva.

Moramo znati da su zmije plahe životinje i one će se često udaljiti i prije nego ih primijetimo a do ugriza dolazi jedino kada je direktno ugrožena. Zmija izbjegava otvorene površine tako da ćemo i održavanjem okućnica, košnjom trave, uklanjanjem različitih predmeta koji joj mogu poslužiti kao skrovište, doprinijeti da neugodnih susreta bude što manje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum