sastanak u Petrčanima

Miletić: Događa nam se apartmanizacija obale i bespravna gradnja koja uzima preveliki danak i moramo je hitno zaustaviti

| Autor: Glas Istre
Sastanak u Petrčanima

Sastanak u Petrčanima


Istarski župan Boris Miletić sudjelovao je danas, u Petrčanima, kod Zadra, na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i članova Vlade s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima, na temu dosadašnjih turističkih rezultata i daljnjih planova za turističku sezonu. 

U svome obraćanju prisutnima župan Miletić se osvrnuo na dosadašnje turističke rezultate u Istarskoj županiji, odnosno na broj dolazaka i noćenja, ocijenivši ih kao odličnima. Istra je, kazao je, opet rekorder hrvatskog turizma, međutim smatra da je ključno pitanje konačni financijski rezultat i doprinos turizma ukupnom BDP-u države. 

„U Istri trenutno boravi oko 300 tisuća registriranih turista, a ako uzmemo u obzir da naš Poluotok broji oko 200 tisuća stanovnika, trenutno imamo porast ljudi od 150 posto. Zato smatram da trebamo govoriti o održivosti turizma i budući razvoj temeljiti upravo na tome. Svjedočimo bujanju tzv. privatnog smještaja, odnosno pretvaranju stambenih jedinica u apartmane, događa nam se apartmanizacija obale te bespravna gradnja, koja uzima preveliki danak i moramo je hitno zaustaviti“, naglasio je župan dodajući da treba riješiti i pitanje turističkog zemljišta, kao preduvjet novih investicija. 

Također, župan je istaknuo problematiku nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu za što je potrebno ubrzati proces izdavanja radnih dozvola, a kao dodatnu poteškoću s kojom se turistički sektor suočava spomenuo je veliki porast troškova, posebice energenata. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater