radni sastanak

Susreli se župan Miletić i gradonačelnik Vodnjana Pastrovicchio. Novi cjenik Kaštijuna i bespravna gradnja bile glavne teme

| Autor: Glas Istre
Radni sastanak

Radni sastanak


Prvi radni sastanak župana Istarske županije Borisa Miletića te vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija i njihovih najbližih suradnika u ovoj godini održan je danas u Vodnjanu. Na stolu su se našle mnogobrojne zajedničke teme, a prva na dnevnom redu bila je aktualno povećanje cijene obrade i zbrinjavanje otpada na ŽCGO Kaštijun.

Gradonačelnik Pastrovicchio istaknuo je da Grad Vodnjan, kao ni Pazin i Buzet, još nije prihvatio novi cjenik, koji će se odraziti na znatno povećanje troškove domaćinstva.

- Slažem se da moramo snositi odgovornost, ali želimo da se i nas čuje. Za povećane količine otpada na Kaštijunu tijekom dva ljetna mjeseca mi nismo odgovorni, rekao je Pastrovicchio. Iznio je podatak da Vodnjan u noćenjima Istre sudjeluje sa samo 2,1 posto te da se povećane količine otpada tijekom ljeta, zbog kojih i dolazi do povećanja cijene, stvaraju na drugim područjima. Gradovi s razvijenim turizmom prihvatili su novi cjenik, čime će opteretiti hotele, kampove i restorane, dok Vodnjan nema tih mogućnosti i ispaštat će domaćinstva, zaključio je.

Župan Miletić naveo je da po propisima cijena mora biti jedinstvena za sve općine i gradove i da nema načina diferencirati cijenu osim da Kaštijun osigura popuste. Rekao je i da se zahtjev Grada Vodnjan za korekcijom cijene može prenijeti Skupštini društva i NO-u, ali kako IŽ nema većinsko vlasništvo u Kaštijunu, tako ne može ni utjecati na rješavanje zahtjeva. Zamjenik župana Tulio Demetlika sugerirao je da se problem cijene može riješiti na način da se uspostavi jedno komunalno poduzeće. No za to je potreban dogovor gradova, a Županija u tim nastojanjima može biti samo koordinator.

Gradonačelnik Pastrovicchio izvijestio je župana Miletića i o odlučnom stavu da se na Vodnjanštini krene u obračun s bespravnom gradnjom. Komunalni redari, nakon trodnevne edukacije koja je pokazala da raspolažu dovoljnim ovlastima, već sad pojačano postupaju na teren s ciljem uklanjanjem ilegalnih objekata.

- Zajednički nam je cilj uvesti više reda u prostoru i imat ćete u tome našu potporu. Više puta sam pokušao upoznati ministre, premijera i inspektora s ovim problemom, ali je činjenica da inspektora nema dovoljno i da se ilegalni objekti ne ruše, čime se šalje pogrešna poruka, rekao je župan Miletić.

Govoreći o maslinarstvu i iskoraku koji je Vodnjan napravio po pitanju organizacije Istravirgina – dana mladog maslinovog ulja u studenom 2022., pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan naveo je da IŽ na najveće manifestacije u Istri, kao što je Istravirgin, gleda kao županijske i svakako će pružati daljnju potporu, uključujući i financijsku u mjeri koliko Županija bude u mogućnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o potencijalima i razvijanju projekta sakralnog turizma u Vodnjanu te o naporima da se poslovna zona Tison, kao najveća u županiji, stavi u funkciju, prvo kroz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom. Bilo je riječi i o stanju županijskih prometnica na Vodnjanštnni, te što bržem rješavanju funkcioniranja kuhinje u OŠ Vodnjan.

Sljedeći radni susret čelnika Istarske županije i Grada Vodnjana dogovoren je za šest mjeseci, do kad će se nastojati operativno riješiti neke od otvorenih tema. U međuvremenu, u što skorijem roku, organizirat će se sastanak predstavnika Grada Vodnjana-Dignano sa Županijskom upravom za ceste, kao i onaj s pročelnicom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricijom Percan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum