EKOLOGIJA

BUDUĆNOST JE U KONCEPT PAMETNOG GRADA u području zgradarstva, javne rasvjete i prometa

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Siniša Žulić na završnoj konferenciji EU projekta

Istarski gradovi su u sklopu Life Sec Adapt projekta prvi u Hrvatskoj krenuli u izradu akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka * Osnovni je cilj prilagodba klimatskim promjenama

U sklopu europskog projekta Life Sec Adapt, istarski gradovi prvi su u Hrvatskoj krenuli u izradu akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka te su se pridružili malobrojnim europskim gradovima koji su krenuli tim pravcem.

Ovaj europski projekt kojemu je osnovni cilj prilagodba klimatskim promjenama i podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo, privodi se kraju, a završnoj trodnevnoj konferenciji projekta održanoj nedavno u talijanskom gradu Ancona prisustvovali su predstavnici Istarske razvojne agencije kao koordinatora projekta, Istarske županije te šest istarskih gradova Buzeta, Pule, Rovinja, Poreča, Labina i Pazina.

Održivi uvjeti za život svih

Na završnoj konferenciji sudjelovalo je pedesetak predstavnika projektnih partnera iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje uz Hrvatsku sudjeluju u realizaciji projekta. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, u ime istarskih gradova, partnera na projektu, predstavio je rezultate koje se posljednjih četiri godine uspjelo realizirati u sklopu projekta u Istri, ali i govorio o nekim planovima za budućnost na polju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

- Life Sec Adapt nastavak je započetih projekata koji se u Istri provode od 2011. godine, kao što su energetski pregledi, obnova javnih zgrada, kompletna rekonstrukcija zgrada škola, vrtića, zamjena javne rasvjete ekološki prihvatljivijom i energetski učinkovitijom, rekao je Žulić te naglasio da su se istarski gradovi, partneri projekta, opredijelili za energetski održiv razvitak na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije te imaju namjeru ustrajati u tom procesu kako bi stvorili kvalitetnije i održive uvjete za život svih građana.

Odnos prema prirodnoj okolini

Kao budući smjer razvoja, istaknuo je Žulić, predlaže se razvoj "Smart city" koncepta u području zgradarstva, javne rasvjete i prometa. To je koncept cjelovitog i održivoga grada u kojem će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini. Uglavnom se temelji na upotrebi pametnih mreža, snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju svih objekata, smanjenju onečišćenja okoliša, uvođenju inteligentnih transportnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti primjenom pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu.

Buduće aktivnosti trebale bi između ostalog biti usmjerene i na izradu Plana održive urbane mobilnosti i Plana održive elektromobilnosti kao strateških dokumenta koji predstavljaju osnovu za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ovim će se dokumentima kroz inovativan i kvalitetan pristup planirati gradski promet koji na održivi način zadovoljava potrebe građana. Predviđa se da će rezultat izrade planova dati prijeko potrebne smjernice za nove razvojne mogućnosti prometnih rješenja, kao i eventualne prilagodbe prostorno planske dokumentacije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of