USKORO NOVA AKCIJA

BIO ISTRA započela s uređenjem edukativne Eko oaze u Poreču

| Autor: Glas Istre
Ekološka oaza u Poreču

Ekološka oaza u Poreču


Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA osnovala je početkom mjeseca svoju podružnicu za područje Poreštine - BIOISTRA Poreč.

U želji da rad ove podružnice bude konstruktivan i slijedi dobre primjere podružnica Livade i Rovinj, novo rukovodstvo je protekle subote organiziralo prvu edukativno-ekološku akciju, nazvanu "EKO OAZA u nastanku".

Time je učinjen prvi korak za uređenje edukativno-ekološke učionice na otvorenom, na zemljištu na Garbini, nedaleko od Musaleža, koje je Grad Poreč dodijelio udruzi BIO ISTRA na korištenje bez naknade prvenstveno radi provođenja projekta "Ekosfera Poreč".

Akciji se odazvalo 12 osoba, koje su prvi put prošetale tim poljoprivrednim zemljištem, detektirale samonikle aromatične biljke, ukazale na problem bršljana koji guši stabla u tamošnjoj šumici, krčile pionirske putove i površinski čistile i malčirale buduću ekološku oglednu oranicu. Sudionici su razmjenjivali znanje, iskustvo i informacije te planirali buduće uređenje.

Podršku akciji dali su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, koji su se uključili u diskusiju i predložili daljnje aktivnosti.

Predsjednica udruge BIOISTRA mr. sc. Vlasta Radoičić zahvalila je Gradu Poreču na ukazanom povjerenju. Prof. Dajana Bošnjak, koordinatorica projekta pod zbirnim nazivom Ekosfera Poreč, istaknula je važnost učionice na otvorenom za projekte u provedbi, posebno naglasivši da će na oglednoj oranici ekološki uzgajati ružmarin i drugo mirisno aromatično bilje.

Podružnica BIOISTRA Poreč, na čelu s predsjednicom Ksenijom Selimović, dopredsjednicom Sandrom Šoljak i koordinatoricom Lilien Sinožić, osnovana je radi omogućavanja bolje komunikacije među članovima, bržeg protoka informacija te brojnijih ciljanih druženja i aktivnosti, posebno na parcelama Eko oaze. U tijeku su daljnji planovi uređenja Eko oaze, koji uključuju postavljanje ograde i priključka na vodu, ekološko krčenje šumarka, izradu klupe i klupica, nabavku jastuka i male kućice - skladišta. Sljedeću akciju BIOISTRA Poreč priprema krajem mjeseca te poziva sve zainteresirane da se uključe u njen rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater