NAJAVLJENA PUČKA FEŠTA U ŽMINJU

BARTULJA SE VRATILA! Konačno, nakon dvije pandemijske godine, možemo najaviti našu tradicionalnu feštu

Udarnog dana, u subotu 27. kolovoza, na glavnoj mjesnoj površini, Zad Kaštela, nastupaju Replay Band i Ivan Zak, a u The Baru Remix band. Predviđen je besplatan ulaz. Sve će toga dana započeti ujutro stočnim sajmom i općim sajmom široke potrošnje (domaći proizvodi, igračke, suveniri…). Dakle, štandovi će se redati od župne crkve, Ulicom 9. rujna, sve do sajmišta

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Žminjska Bartulja (Arhiva)

Žminjska Bartulja (Arhiva)


Najveća pučka fešta u Istri, prepoznatljiva Bartulja u Žminju, najavljena je danas na konferenciji za novinare Zad Kaštela u Žminju. Bogat program predstavili su žminjski općinski načelnik Željko Plavčić, direktorica TZO Žminj Lenka Šajina i suorganizator konjičkog natjecanja Istra Cup Petar Benčić.

- Konačno, nakon dvije pandemijske godine, možemo najaviti našu tradicionalnu Bartulju koja se održava od pamtivijeka. Bartulja se vratila!, kazao je načelnik Plavčić napomenuvši da najstarija fotografija proslave datira još iz 1902. godine. "Bartulja je najveća i najdugovječnija pučka fešta u Istarskoj županiji, a možemo reći i šire".

Jutarnja izložba oldtimera

Udarnog dana, u subotu 27. kolovoza, na glavnoj mjesnoj površini, Zad Kaštela, nastupaju Replay Band i Ivan Zak, a u The Baru Remix band. Predviđen je besplatan ulaz. Sve će toga dana započeti ujutro stočnim sajmom i općim sajmom široke potrošnje (domaći proizvodi, igračke, suveniri…). Dakle, štandovi će se redati od župne crkve, Ulicom 9. rujna, sve do sajmišta. A tu je i jutarnja izložba oldtimera, 25 starodobnih vozila, koja će pobuditi znatiželju.

Po prvi će se put u Žminju (u subotu ujutro, 27. kolovoza) održati službeno natjecanje u preponskom jahanju Istra cup, i to na nogometnom igralištu Draga (novije igralište nedaleko sajmišta). "Očekujemo oko 30 takmičara iz cijele Istre, a radi se o 4. kolu Istra cupa koji se dosad održao u Barbanu, Labinu i Medulinu, a nakon Žminja slijedi još Poreč i finale u Medulinu", kazao je Petar Benčić koji je unazad tri godine bio slavodobitnik Trke na prstenac.

Foto

- Imamo jako puno mladih jahača i konja, i to im je prilika da se pokažu na domaćem terenu, jer su troškovi putovanja u Zagreb ili drugdje visoki, dodao je. Održat će se pet utakmica: za najmlađe preskakanje prepona od 60 centimetara, zatim preskakanje prepona od 80 centimetara, 90 centimetara, 1 metar, te konačno najzahtjevnija od 1,1 metar.

Uvodni program već ove subote

Popunjene su već prijave za sve popularniji Cornhole turnir na malonogometnom igralištu iza škole. U kulturno-umjetničkom programu sa skečevima, stihovima i plesom predstavit će se polaznici Dječjeg vrtića Rapčići, a s narodnim pjesmama, plesom, zvucima sopela i harmonika te dramskim uprizorenjem učenici Osnovne škole Vladimira Gortana. Što su novo naučile pokazat će i Žminjske mažoretkinje.

No, vratimo se na početak. Uvodni program Bartulje započinje već ove subote sa sportskim programom. Na boćalištu "Petar Radovan" u Vidulinima održat će se s početkom u 14 sati, a što drugo nego, boćarski turnir. U Žminju će se s početkom u 18 sati održati nogometna utakmica veterana. Idućeg dana, u nedjelju, slijedi rekreativna biciklijada "Tour po Žminjštine". Start je na rukometnom igralištu u Žminju u 10 sati, s time da će rekreativci voziti rutu dugu 18 kilometara, a profesionalci (i oni koji se tako osjećaju) 31 kilometar. U srijedu i četvrtak slijedi nogometni turnir za niže uzrasne kategorije u organizaciji NK Žminj, dok će u petak igrati seniori. U Šivatima će se istog dana održati pljočkarski turnir.

Toga petka, 26. kolovoza, kulturno-umjetnički program Zad Kaštela donosi nešto novo - avanturističku igru za djecu, mlade i roditelje s djecom (escape avantura) - "U potrazi za svetim Bartulon". Odvijat će se po žminjskim ulicama i trgovima timski istražujući lokalne zanimljivosti. Nakon toga slijedi lutkarska predstava "Pobuna posade Zubić" koju izvodi Udruga za lutkarstvo i animaciju djece "Puppeta". U večernjem programu u The Baru nastupa Night Express i DJ.

Organizatori su Općina Žminj i Turistička zajednica Općine Žminj.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini