OVE SUBOTE

BARBAN: Fešta smokve i smokvenjaka 14. po redu

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Fešta smokve i smokvenjaka je manifestacija posvećena pomalo zanemarenoj voćki koja od davnina uspijeva na ovom području i koja je obogaćivala trpeze naših predaka.

Ove subote od 14 sati 14. put za redom smokva će ponovo biti u središtu pozornosti u Barbanu, a posjetitelji mogu vidjeti, kušati i kupiti proizvode od smokava, te se upoznati s brojnim mogućnostima korištenja smokve. To će im sve prezentirati proizvođači raznih proizvoda od smokve, kojih se iz godine u godinu odaziva sve više.

Ova manifestacija svake godine donosi nove sadržaje poput predavanja, promocija i izložbi vezanih uz smokvu te stoga posjetiteljima omogućuje, ne samo gurmanske doživljaje, već podizanje svijesti o važnosti ove tradicijske mediteranske kulture. Osim proizvoda od smokava, na barbanskoj Placi, uvijek se pronađu suveniri, sir, pršut, maslinovo ulje, vino i ostali domaći proizvodi, a ove godine Henry Marić iz Puntere predstavit će stare i nove tehnike lončarenja. Za najmlađe posjetitelje TZ Barban i Istra Inspirit organizirali su edukativnu igraonicu inspiriranu smokvama uz pjesmu, ples i zabavu, a istog dana, zajedno s TZO Marčana, organizira se i biciklijada Jug na dva kotača.

Prijave za biciklijadu primaju se od 12 sati u Divšićima, odakle se u 13 sati kreće s vožnjom sa zaustavljanjem u Barbanu na fešti smokve i smokvenjaka, te se potom biciklisti ponovo vraćaju na stazu i završavaju biciklijadu u mjestu polaska. Prijave su i online putem stranice www.medulinriviera.info, a biciklijada je namijenjena svim uzrastima i nije tehnički zahtjevna.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom