u pogonu još od 1911. godine

Agroproduktova Uljara Vodnjan počela je s radom: PRVE MASLINE VEĆ SU STIGLE NA PRERADU U NAJSTARIJU ISTARSKU ULJARU

| Autor: Marcello ROSANDA


Ove godine u uljari žele postići skok u kvaliteti tako što će motivirati maslinare da donesu svoje plodove na obradu ranije, do 18. listopada. Zato će do tada i cijena prerade biti znatno niža, odnosno 1,20 kuna po kilogramu

 

Uljara Vodnjan, najstarija u Istri, u pogonu još od 1911. godine, u vlasništvu je vodnjanskog Agroprodukta koji ondje proizvodi Salvelu, vlastiti brend maslinovog ulja. Ove godine, otkrivaju nam, žele postići skok u kvaliteti tako što će motivirati maslinare da donesu svoje plodove na obradu ranije, do 18. listopada.

Zato će do tada i cijena prerade biti znatno niža, odnosno 1,20 kuna po kilogramu. To je vrijeme ujedno i optimalnije za berbu većine sorti maslina, što posljedično dovodi do bolje kvalitete ulja. Svoje im masline donose pretežito stariji maslinari iz Vodnjana i okolice, s područja Poreštine, ali i nekolicina s otoka Krka.

Tako je za našeg boravka u Vodnjanu u uljaru s prvim maslinama stigao barba Ivan Vitasović iz Galižane.

- Danas san donesa prvih dvisto kili, bit će tega još… Iman vaje 500 ulik okolo Galižane, kazao nam je Vitasović.

Najrašireniji Leccino

Tehnolog proizvodnje u uljari Edi Družetić kaže da ih čekaju dva mjeseca intenzivnog rada da poberu i prerade sve masline, kako svoje, tako i tuđe. Sveukupno im masline na preradu svake godine donosi gotovo tisuću maslinara. U Uljari Vodnjan paze i na kvalitetu ploda, ne prihvaćaju oštećene plodove u jeku prerade, već ih ostavljaju za kraj procesa tako da ne oštete sljedećeg maslinara u redu.

- Što se tiče naših nasada, količina će ostati ista, možda samo malo umanjena u odnosu na prošlu godinu, no kvaliteta će sigurno biti bolja. Berba teče po redoslijedu dozrijevanja. Prvo beremo Leccino, budući da je to najranija sorta. Nije autohtona, ali je najraširenija i jedna je od otpornijih na nametnike. Nakon njega dolaze na red različite sorte Buže i Pendolino, a Istarsku bjelicu obrađujemo zadnju kao kasnu sortu, pojašnjava Družetić.

Berba uvijek započinje ručnim branjem uz pomoć manjih tresača, budući da vrijeme još ne dopušta uporabu stroja, velikog tresača. Relativno je toplo pa su sokovi u stablu još aktivni. Plod se drži za stablo i teško pada, a u Agroproduktu paze i da ne oštete deblo masline.

- Jedna trećina bere se ručno, a ostatak pobire stroj kojeg koristimo zadnjih deset godina. Petnaestak radnika nam je, uz presudnu pomoć stroja, dovoljno za uspješan završetak berbe, zaključuje Družetić.

Idealan položaj

Na pitanje koje bi ulje izdvojili kao najbolje iz ponude Salvele, Sandra Marček Cvitić, zadužena za prodaju i marketing u Agroproduktu, definitivno izdvaja istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Punta Cissana, posebnu selekciju isključivo autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignola).

- Ulje je to dobiveno od 150 do 200 godina starih maslina s područja Barbarige. Inače, naš maslinik smješten je na jedinstvenom lokalitetu, nasuprot brijunskog arhipelaga, na ukupno 30 hektara površine. Idealan položaj maslinika na poluotoku rta Barbarige, koji je s tri strane okupan morem, omogućuje da vrijeme vegetacije na ovoj mikrolokaciji traje i do tri tjedna duže nego na širem okolnom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum